97% Tilburgse jongeren vindt dat overheid meer moet doen aan mentale gevolgen corona

0


Dat de coronamaatregelen een slechte invloed hebben op de Nederlandse maatschappij is een algemeen feit. Toch steekt er een groep met kop en schouders bovenuit als het gaat om belemmeringen: de jongeren. Uit onderzoek onder ruim 40 Tilburgse jongeren blijkt dat ze verwachten dat de overheid meer oog heeft voor hun problemen.

Foto door cottonbro via Pexels

Voetballen met je vrienden, naar het lokale zwembad om een frisse duik te nemen, spontaan bekenden tegenkomen op het terras en ga zo nog maar even door. Dit zijn alleen maar voorbeelden die in het achterste van het geheugen zitten. Het lijkt een eeuwigheid geleden dat we zorgeloos ‘simpele’ dingen konden doen zonder over onze schouder te kijken als er iemand heeft geniesd. Nu het vaccineren al een aantal weken bezig zijn lijkt er licht aan het eind van de tunnel te zijn. Maar is dat wel genoeg licht voor de jongeren om na de crisis uit de coronadip te komen?

School
Laten we beginnen met het meest belangrijkste en het meest getroffen onderwerp: school. Vanaf maart in het vorige jaar zitten de meeste jongeren thuis op school. Dit betekent dat de meeste jongeren al bijna een jaar(!) online les volgen. Al tientallen politici en deskundigen heb je op de tv voorbij zien komen, ieder met zijn of haar eigen mening en/of onderzoek.

Nieuwsaandacht
De NOS heeft al in de zomer van 2020 laten weten dat de coronamaatregelen en de online lessen zware consequenties hebben voor leerlingen. Zo heeft de Volkskrant in het najaar van 2020 een bericht naar buiten gebracht waar ze in gesprek gingen met een docent ethiek binnen de opleiding van verpleegkunde. In dat gesprek heeft deze docente zelfs beweerd dat de online les dodelijk kan zijn voor het doel en de essentie van onderwijs. Maar laten we eens kijken naar de echte ervaringsdeskundige: de jongeren zelf.

Onderzoek
Nadat tientallen jongeren uit Tilburg en omstreken een vragenlijst hebben ingevuld zijn er een aantal bijzondere dingen aan het licht gekomen. Zo geeft meer dan 30% van de jongeren aan dat hun school de online lessen niet goed verzorgd, ook geeft meer dan de helft van de jongeren aan dat de jongeren het meest getroffen zijn door de maatregelen.

Hoe verder?
Dit is een goede vraag om mee af te sluiten. Is er eigenlijk wel een antwoord op deze vraag? Het is lastig voor een doodgewone burger als jij en ik dit op te lossen, misschien als we met alle jongeren in Nederland massaal naar Den Haag gaan. Maar ja, dit mag natuurlijk ook niet in de coronatijd. Ik hoop dat iemand die dit bericht leest meer invloed heeft dan ik heb. Al is het iemand in een lokale partij, al is het Mark Rutte. Maak je hard voor dit onderwerp en red de jongeren! 

Geschreven door: Jelle Verschuuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *