“Stel je jouw favoriete karakter van je favoriete show voor en verkleed je als hen.” Dit is hoe Max cosplay zou omschrijven. Of de serie geanimeerd is of met echte personen is maakt hierbij niet uit. “Het belangrijkste is dat je plezier hebt”, zegt hij daarnaast.
Als dit alles voor jou dus nieuw is, kan dit je kans zijn om er iets meer over te lezen.

Max cosplayed al sinds november 2019 en maakte zijn debuut bij DCC (Dutch comic con) als ‘Yurio Plisetsky’ van de serie ‘Yuri on ice’. Deze cosplay was een ‘closet cosplay’: een cosplay waarbij je je eigen kleding en haar gebruikt om het karakter neer te zetten “Dit is een goede manier om te beginnen met cosplayen als je nog niet zeker weet of je er je geld en tijd echt in wil steken” zegt hij daar over “ik zelf vind het zeker wel het geld waard en ben daarna dan ook vrij snel over gestapt naar een cosplay met een pruik en een volledig pak, deze was van Aquaman”.

Waarom ben je begonnen met cosplayen?
“Ik was sowieso al veel bezig op social media en zag op tiktok heel veel andere cosplayers, later ben ik zelf dan ook naar een conventie geweest en zag daar zoveel mooie en unieke cosplays dat ik besloot om het zelf ook te gaan doen”, verteld Max.

“Iets wat ik wel moet zeggen over de cosplay ‘community’ is dat deze vrij schadelijk en gemeen kan zijn, zo is er altijd wel een discussie over dat iemands cosplay ‘niet precies klopt met de serie’ of dat hij niet ‘dezelfde leeftijd heeft of beroep heeft als in de serie’ bijvoorbeeld” maar aan de andere kant vindt Max ook de dat de community iets heel moois kan zijn, zo kan en mag iedereen ongeacht achtergrond, kleur, leeftijd, etc. cosplayen als je er maar plezier in hebt.

Wat is je favoriete cosplay?
“Dat is een lastige vraag, ik heb al mijn cosplays gekocht omdat ik ze leuk vind. Maar de cosplays waar ik meer geld aan uit gegeven heb en een complete kleding set bij heb vind ik meestal wel het leukst, een van deze cosplays is ‘Kageyama’ van de serie ‘Haikyuu’ deze heb ik recent gekocht en de serie heb ik ook nog maar net gezien daarom denk ik dat deze momenteel mijn favoriete is.”

Dat Max veel geld uitgeeft aan zijn cosplays betekend niet dat iedereen dat moet doen “mijn gemiddelde cosplay kost 10 euro voor de pruik en rond de 60 euro voor de kleding” persoonlijk vindt hij dat het zeker het geld waard is maar hij zegt ook dat hij super veel cosplayers kent die alleen de pruik kopen en hun eigen kleding gebruiken, zelf doet hij dat ook vaak.

Wat is je favoriete extra item voor tijdens het cosplayen?
“Haha dat is makkelijk, een nep wapen. Dit klinkt heel heftig maar dat is het niet, heel veel cosplayers gebruiken nep wapens voor ‘AU’ cosplays (other universes) zo kun je van een held een slechterik maken als dat beter past bij je kleding of je ‘AU’ dan kun je meer verschillende versies maken van een cosplay karakter en heb je dus meer voor hetzelfde geld.”
Zoals Max eerder al zei gaat hij vaak en graag naar conventies en vind het dan ook jammer dat deze nu niet doorgaan. “Ik had al zoveel kaartjes gekocht voor evenementen maar nu moet ik deze plannen telkens weer verplaatsen en hopen dat ik op die datums ook weer kan. Daarbij komt ook nog eens dat ik super veel cosplays gepland had voor al deze evenementen die ik nu ok niet daarnaar toe aan kan.”

Waren er nog online evenementen georganiseerd?
“Ja zeker, DCC had een ‘online catwalk’ georganiseerd, als je een foto van je cosplay doorstuurde naar hun kwam deze op hun site te staan bij het evenement van dit jaar omdat de eigenlijke foto’s van tijdens het evenement zelf nu natuurlijk ook niet gemaakt kunnen worden omdat het niet doorgaat”, zegt hij.

Door dat er veel evenementen zoals DCC dit jaar niet door waren gegaan hadden een aantal cosplayers besloten om zelf een ‘meet-up’ te houden “ik had ook besloten om hieraan mee te doen, helaas is deze later toch niet meer door gegaan van wege de aangepaste corona regels.” Wel zegt hij dat hij hierdoor heel veel nieuwe vrienden heeft ontmoet:
“We hadden op Instagram een groepschat aangemaakt met al de mensen die wilde komen, later hebben sommige hiervan, waar ik het goed mee kon vinden, mij weer toe gevoegd op WhatsApp om daar wat makkelijker te kunnen praten. Zo ben ik vervolgens weer in een groepsapp met nog meer cosplayers beland. Dit zijn momenteel een paar van mijn beste vrienden geworden.”

Het verste dat ik ooit heb gereisd voor cosplay is naar Utrecht, waar DCC gehouden wordt, het klinkt misschien als een lange afstand maar het is best te doen. We werden afgezet op Tilburg station en hebben van uit daar de trein gepakt, deze duurde nog geen uur.”

“Er zijn nog heel veel karakters die ik nog wil cosplayen, dit noem je ‘cosplans’ dit zijn de plannen die je gemaakt hebt voor toekomstige cosplays.” Zegt hij.
Een paar voorbeelden hier van zijn Technoblade (Dream SMP), Krul Tepes (Owari no Seraph), Dazai (Bungo Stray Dogs) en Grell (Black butler).

Geschreven door: Jay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *