‘Een kleurboek over mishandeling, dat is toch gewoon raar!?’ 

0

Door Cayleigh Hardiek

Steeds meer jongeren beginnen weer met het lezen van boeken. Vooral door Booktok is het weer helemaal populair. Boeken zoals, Harry Potter, Throne of Glass en It ends with us worden aangeraden, maar liggen ook onder vuur vanwege homofobie, transfobie en racisme.  

Colleen Hoover 

Colleens boeken worden beschreven als Romans en er worden geen trigger warnings gegeven. Haar boeken worden gelezen door voornamelijk vrouwen en zonder de waarschuwingen wisten zij niet wat voor schadelijke onderwerpen er in zaten. Colleen Hoover fans willen dat haar boeken verkocht worden als Dark Romance en dat vermeld wordt wat voor schadelijke onderwerpen er in voorkomen, zodat ze weten of zij het boek wel kunnen lezen. 

Ook veel studenten die haar boeken lezen hebben een mening over Colleen Hoover. Zo zegt Marlon (19) student aan ROC TIlburg en fanatische boekenlezer: ‘Haar ideeën zijn leuk en er zit potentie in, maar de uitvoering is wat minder. Colleen Hoover zou een beter team moeten hebben, die met haar nadenkt over de gevolgen van haar boeken en hoe zij deze adverteert. Neem bijvoorbeeld haar kleurboek gebaseerd op het boek it ends with us, is een kleurboek over mishandeling, dat is toch gewoon raar!?’  

Het kleurboek zou de meest iconische scènes uit het boek bevatten. De meest iconische scènes uit haar boeken bevatten vooral mishandeling en toxische relaties. ‘Het is helemaal geen romance meer, ik snap niet waarom het zo verkocht wordt.’ Zegt Marlon. Door veel kritiek is het boek niet meer uitgebracht.  

Julia (18) student aan ROC Tilburg zegt: ‘Het is net alsof ik een Wattpad boek aan het lezen ben, het zou zomaar door een 14-jarige geschreven kunnen zijn. Ik ben erg benieuwd naar haar tweede boek it starts with us.’  

Sarah J. Maas 

Sarah J. Maas heeft geen diverse personen in haar boeken. (bijna) al haar karakters in haar boeken zijn blank. In de boekenserie Throne of Glass zat maar liefst één karakter met een donkere huidskleur, maar deze is in het tweede boek dood gegaan en er is niks voor in de plaats gekomen. 

Sarah J. Maas schrijft feministische boeken, vindt Sarah J. Maas zelf, maar veel boekenlezers vinden dat dit zeker niet zo is. Bijna alle vrouwelijke personages zijn afhankelijk van hun man (maat). Alleen een man kan een vrouw macht geven en de vrouw zelf niet. Dit is volgens veel lezers op BookTok, een categorie in TikTok, niet echt feministisch. Ook hier heeft Sarah veel commentaar op gekregen. 

De boeken van Sarah J. Maas worden verkocht als YA, YA is een afkorting voor Young Adult. Dit betekend dat het geen kinderboeken zijn maar dat expliciete dingen niet vaak voorkomen en zo wel, wordt dit niet in volle details uitgeschreven. Ook dit ging bij haar boeken fout. Er staan volledig uitgeschreven scènes in haar boeken en er is veel content met mishandeling. Dit vonden ze op BookTok ook niet goed. Dit zou dan niet meer verkocht moeten worden als YA, maar als Adult.  

J. K. Rowling 

J. K. Rowling heeft veel ophef gehad door de jaren heen. Zelfs na de laatste film Harry Potter The Deathly Hallows uit 2011.  

In 2020 deed J. K. Rowling een uitspraak, vertelt NOS over dat ze bezorgd is over het groeiend aantal jongeren dat een transitie wil doormaken. Rowling denk dat hierdoor de wereld gevaarlijker wordt voor vrouwen. Rowling schreef:  ‘Als je toiletten en kleedkamers openstelt voor iedere man die het idee heeft dat hij een vrouw is, dan zet je de deur in feite open voor iedere man die maar wil binnenkomen.’ Hier kreeg zij veel commentaar op.  

Vrijdag 10 februari 2023 is het spel Hogwarts Legacy uitgekomen. Het spel krijgt goede cijfers, maar door de anti-transgender uitspraken van J. K. Rowling is er veel kritiek op de naam van het transgender personage in het spel.  

Die naam is namelijk Sirona Ryan, waarbij Sirona afkomstig lijkt van een Keltische godin van wedergeboorte en genezing. De symboliek van de naam lijkt goed bedoeld, maar men heeft er moeite mee dat de naam van een personage dat als vrouw door het leven gaat begint met “sir”, een mannelijke aanspreekvorm. De naam Ryan is, wanneer hij als voornaam wordt gebruikt, ook doorgaans mannelijk, waardoor er een constante herinnering is aan het geslacht dat Sirona Ryan bij geboorte kreeg toegewezen. 

Vooral op twitter werd deze frustratie gedeeld, veel waren het niet met elkaar eens. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *