Ruim half miljoen werknemers worden in de gaten gehouden

0

Zodat de verspreiding van het corona virus gedempt kan worden, werkt zowel iedereen vanuit thuis. 13 procent van de 1200 medewerkers worden in de gaten gehouden door het softwaregebruik, van de data dat ze gebruiken. ‘’En waarschijnlijk ligt het echte getal nog veel hoger omdat niet iedereen zijn bedrijfssoftware goed kent’’, Zegt voorzitter Piet Fortuin van NOS.

‘’Je ziet het heel breed: bij de overheid, de zakelijke dienstverlening en ook de industrie als er wordt thuisgewerkt’’, zegt Piet Fortuin de voorzitter van NOS. ‘’Mensen worden meermaals per dag gebeld met de vraag of ze wel aan het werk zijn. In andere gevallen wordt met software gemeten hoeveel toetsten ze aanslaan en of ze zijn ingelogd. Feitelijk is dat pure controle en zo ervaren werknemers het ook.

Het lijkt erop dat als werknemers een klacht kunnen indienen bij het AP (autoriteit persoonsgegevens), verdere stappen kunnen genomen worden naar de werkgevers toe. Bovendien moeten werkgevers volgens Autoriteit Persoonsgegevens zich afvragen of de divergentie wel te meten valt via een software.

De meeste controle uitvoeringen worden volgens het CNV gedaan in de callcenterbranche, echter wordt er wel duidelijk aangegeven dat dit in wel elke branche wordt gebruikt.

Het is niet verboden om de medewerkers in de gaten te houden, hier moeten wel enkele voorwaarden aan verbonden worden. Het personeel moet continue op de hoogte gebracht worden. De werkgever moet een bruikbare reden hebben dat op legale wijzen gaat, het moet niet schadelijk zijn voor de privacy van de arbeider.

Bron: nos.nl, nu.nl

Geschreven door: Rana Altintas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *