Een grote stijging van overlastmeldingen in Tilburg, hoe komt dat?

0

Foto: Image by Jan Vašek from Pixabay 

Geschreven door Sam Bressers.

Tilburg heeft een hard stijgend aantal meldingen van jongerenoverlast met wel liefst 59 meldingen sinds januari 2020. De politie en gemeente denken dat dit komt door de versoepelde coronaregels. 

In Tilburg hadden ze in 2020 al 65 meldingen in januari, toen de coronaregels begonnen in Nederland was er een piek van ongeveer 200 meldingen in de maanden april, mei en juni. Na die maanden verminderde de meldingen terug naar ongeveer 90 meldingen en zo bleef het tot 2021 toen begonnen de nummers weer omhoog te gaan gelijk in januari 2021 zit Tilburg ongeveer op de 110 meldingen. In augustus 2021 zijn het al 124 meldingen, dit blijkt uit cijfers van de politie.   

In een interview met wijkagent Wesley de Bruijn vertelt hij dat hij het opvallend vindt. “In juli waren het aantal meldingen in alleen Tilburg centrum en Oud-Noord al rond de 49, het is nu nog steeds rond dit getal”., Vertelt hij. Ook vertelde de wijkagent dat het hem opviel dat er sinds de versoepelingen meer meldingen van overlast zijn en verklaarde hij dat de jongeren lang binnen hebben gezeten en ze nu dus vaker en langer naar buiten gaan waardoor er meer overlast komt. 

Uit een interview met een socioloog die bij de gemeente werkt, werd al duidelijk hoe het komt dat er een overlast van jongeren is. Hij vertelde het volgende: “Wat betreft meldingen over jongerenoverlast zien we inderdaad een stijging in de afgelopen jaren, dit heeft onder andere te maken met de corona-pandemie. Maar ook is er minder tolerantie naar jeugd en overlast’’. Hij vult aan: “Door onze polariserende samenleving hebben verschillende groepen (jong versus oud, allochtoon versus autochtoon) minder begrip voor elkaar’’

De rol van de gemeente 

Maar wat is de rol van de gemeente hierin? De rol van de gemeente hierin is het waar maken van de aanpak voor jeugdoverlast. Ze zetten in op zowel preventie als het straffen van een bepaalde misdaad. Dit doen ze in combinatie met politie, jongerenwerkers en het Openbaar Ministerie. Ook krijgen ze input van jeugdcoaches of docenten.  

Bekende hangplekken 

Waar komen veel van deze meldingen in Tilburg nou vandaan? Bekende plekken voor de jongeren zijn onder andere de Piushaven dit is wel vooral met goed weer, het Energieplein of Stappegoor. Wel geeft de wijkagent aan: “Het zijn vaak specifieke groepen en niet echt plekken, we zien vaak de zelfde jongeren op verschillende plekken’’.  

Hoe kan dit opgelost worden? De wijkagent en de Socioloog zijn het daar over eens: de jongeren begeleiden, hierbij hoort ook de hulp van specialisten en het aanspreken van elkaar. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *