Hoe zien de eindexamens er dit coronajaar uit?

0

De centrale eindexamens komen er weer aan, dus moeten alle leerlingen op de middelbare school gaan blokken voor de aankomende toetsen. Dit is natuurlijk een spannende tijd voor al deze leerlingen. Maar dankzij corona zijn er een aantal ingrijpende veranderingen dit jaar.

Leren voor eindexamens (Bron: Pexels)

Zo mogen leerlingen die hun volledige examen hebben gedaan, één punt weglaten als deze ervoor zou zorgen dat ze hun diploma niet zouden halen. Dit geld alleen niet voor kernvakken. Verder kunnen leerlingen hun centrale examen verspreiden over het eerste en het tweede tijdvak. Zo hebben de leerlingen de optie om meer tijd te krijgen om te kunnen leren voor hun examens. Ook is het tweede tijdvak van vier naar tien afnamedagen gegaan.

Cijfers 2020
Dit zijn natuurlijk allemaal hele handige middelen. Die er mogelijk voor te zorgen dat er toch genoeg leerlingen hun examens halen in dit coronajaar. Maar er zijn ook mensen die ondanks al deze maatregels vinden dat het verstandiger zou zijn om geen eindexamens te houden. Dit is vorig jaar ook gebeurt, en hierdoor was het slagingspercentage enorm gestegen. Zo was het slagingspercentage bij de havo in 2019 88,3%, terwijl dit in 2020 97,5% was.

Problemen vervolgopleiding
Dit is natuurlijk best wel een grote stijging, die ongetwijfeld te maken heeft gehad met het afschaffen van de eindexamens dat jaar. Er zijn nu dus ook best wel wat leerlingen geslaagd in 2020, die nu op een vervolgopleiding tegen problemen aanlopen. Deze leerlingen hadden in een ander schooljaar waarschijnlijk hun examen niet gehaald, waardoor ze niet meteen door zouden gaan naar een vervolgopleiding.

De verantwoordelijke minister Slob voor onderwijs en media, heeft lang gewacht om de maatregelen te nemen voor de eindexamens. Zo was het pas echt duidelijk of de examens door zouden gaan in februari van dit jaar. Dit is natuurlijk best wel kortdag. Ik heb een aantal eindexamen leerlingen gesproken over de eindexamens. Een van hen vertelde mij dat hij erg blij is met de aanpassingen, maar ik had graag gezien dat er minder examens gemaakt hoefde te worden. Een andere leerling vertelde mij dat hij persoonlijk vind, dat de aanpassingen niet nodig waren geweest. Want hij heeft heel zijn examenjaar toch normaal school gehad. Dus vind hij de aanpassingen een beetje overbodig.

Door: Luuk van Dongen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *