Niet iedereen doet mee aan de koopavond in Eindhoven, daarom loopt het in de soep

0

Geschreven door Ariadne de Goeij.

Eindhoven – Het is vrijdagavond in Winkelcentrum WoensXL. De deelnemende winkels hebben hun rolluiken omhoog en staan klaar om tijdens de koopavond klanten te ontvangen. Er zijn ook winkels waarbij alles al gesloten is, die doen niet mee aan de koopavond. Er heerst een stilte over het winkelcentrum, er is namelijk haast geen klant te bekennen. Winkelmedewerkers staan in lege winkels en hebben niet veel te doen. Maar hoe komt het dat koopavonden niet meer zoals vroeger worden bezocht? Heeft het dan nog zin om koopavonden te hebben? 

Roos (26), medewerker bij de Hunkemöller in het winkelcentrum, vertelt hoe de winkel op een vrijdagavond amper wordt bezocht. “Wij zijn als enige in onze straat open tot 21 uur. Veel mensen weten ook niet dat wij open zijn en komen dan ook helemaal niet deze kant op. Daarom gaan we binnenkort onze sluitingstijd op vrijdag naar  20 uur verplaatsen”. 

De Intertoys is inmiddels op vrijdagavond ook niet meer tot 21 uur open. “De winkel wordt op een vrijdagavond gewoonweg niet bezocht”, geeft een manager van de winkel aan. Daardoor is de winkel nu maar tot 8 uur open. 

Koopzondag 

Sinds het invoeren van de koopzondagen op de eerste en laatste zondag van de maand, merken winkels als HEMA en ICI Paris XL dat de koopavonden op de vrijdag bijna niet meer worden bezocht. “In het centrum zijn sommige winkels zelfs elke zondag open”, vertelt Tess (34) van de ICI Paris XL. “Ook het online shoppen heeft ervoor gezorgd dat mensen minder behoefte hebben om fysiek naar de winkel te gaan”. 

Niet meer meedoen 

Er zijn ook winkels die inmiddels niet meer mee doen aan de koopavond. Lucovitaal, die vitamines en supplementen verkoopt, sluit namelijk op vrijdag gewoon om 5 uur. “In het verleden hebben we wel meegedaan aan de koopavonden maar sinds Corona doen we dat niet meer”, aldus een medewerker van de vestiging. Voor een winkel als Lucovitaal is een koopavond niet lucratief genoeg om mee te doen met de koopavond. Zo is dat ook met andere kleine winkels. Daarom kiezen steeds meer winkels om helemaal niet of niet volledig meer mee te doen aan de koopavond.  

Jaren 50 

De koopavond bestaat al sinds de jaren 50 en werd altijd goed bezocht. De laatste tijd, door het invoeren van de koopzondagen, ruimere openingstijden en online winkelen, is de behoefte aan een koopavond flink gedaald. Winkels zijn vaak leeg en beslissen daarom steeds vaker om niet meer mee te doen aan de koopavond.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *