Ouderenbond ANBO: ”Mensen hebben recht om te weten of hun stem wel of niet is meegeteld”

0
Bron: Pexels Stem wordt ingeleverd

De Open State Foundation en de NOS hebben de processen-verbalen onderzocht van de vooropening van de briefstemmen. De meest voorkomende fout van de kiezers is dat de ’stempluspas’ niet was meegestuurd. Verder zaten er in veel enveloppen helemaal geen stembiljet.

De Kiesraad meldde dat 0,29 procent van de briefstemmen ongeldig was verklaard bij de einduitslag van de verkiezingen. Er was echter niet bekeken hoeveel briefstemmen er al afvielen voordat het tellen begon. Dat deel ’terzijde gelegde stemmen’ blijkt nu 6 procent te zijn. Bij de afgelopen verkiezingen hadden 70-plussers de mogelijkheid gekregen om ook per post hun stem uit te brengen vanwege corona.

ANBO boos
Ouderenbond ANBO heeft tegen NOS gezegd erg boos te zijn dat de briefstemmen van de 70-plussers niet zijn meegeteld. Verder zegt de bond in een reactie van tevoren al te hebben gewaarschuwd dat het fout zou gaan omdat de procedure erg ingewikkeld was.

Voorafgaand aan de verkiezingen vond de bond de hele stemprocedure al te ingewikkeld en de voorlichting erover onvoldoende. „Een ongeluk dat je al van verre ziet aankomen.” Pas toen de NOS met beelden van het daadwerkelijke controleren van de stemmen liet zien dat veel van die stemmen niet zouden meetellen, versoepelde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) de regels. Daardoor zouden de briefstemmen toch meetellen als mensen niet alle handelingen helemaal goed hadden gedaan.

„Briefstemmen is nieuw en dan gaan er dingen fout”, zei ANBO-directeur Anneke Sipkens tegen NOS. „Maar mensen hebben er recht op om te weten of hun stem wel of niet is meegeteld. Dat moet je gewoon eerlijk vertellen. Nu lijkt het alsof de minister zaken onder de pet houdt. Dat is onacceptabel.”

Ministerie tevreden
De aanpassing van de minister heeft dus maar beperkt effect gehad. In plaats van 7 tot 8 procent werd 6 procent van de briefstemmen niet meegeteld. Deze stemmen zijn daarmee verloren gegaan.

Na dit alles staat het ministerie nog altijd achter de keuze om het briefstemmen toe te staan voor alle 70-plussers. “Natuurlijk is elke niet-getelde stem er een te veel, maar al met al zijn we tevreden over hoe het is verlopen”, zegt een woordvoerder tegen NOS.

Geschreven door: Luuk van Dongen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *