81 miljoen voor een ‘digitaal’ plaatje?

0

Afbeelding van A M Hasan Nasim via Pixabay

Geschreven door Jillian van Hooff.

Je zult er vast wel eens van gehoord hebben, een NFT oftewel een Non-Fungible Token: Een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Het is eigenlijk een eigendomscertificaat in een glazen kast waar alleen jij de sleutel van hebt en iedereen kan zien dat jij de eigenaar bent. De vraag is waarom geven mensen er miljoenen euro’s aan uit? 

NFT’s zijn niet-fungible items ze zijn niet uitwisselbaar, het is uniek. Bijvoorbeeld een kunstwerk van een groot kunstenaar als Van Gogh is niet inwisselbaar voor een ander. Ook al zijn er kopieën, de kopiëren hebben niet dezelfde waarde als het originele product. Dit concept is dus ook van toepassing op NFT’s. Met NFT’s heeft elke Token unieke eigenschappen en is het niet hetzelfde bedrag waard als andere vergelijkbare tokens, omdat het uniek is.  

Een NFT is een certificaat waar een unieke ID in staat, een link naar een digitaal object, plus een handtekening van de maker. Het is je eigen bewijs van de herkomst, je weet zeker dat jij de NFT bezit en niemand anders. Een NFT is dus niet een afbeelding, MP3 of video, maar het is een verwijzing naar het bestand dat ergens op het internet staat. Met het behulp van NFT-technologie kan iemand zich dus een afbeelding, een video of een mp3 ‘toe-eigenen’. En wanneer er dus spraken is van het ‘bezit’ kan er dus schaarste ontstaan en kunnen ze daarmee de prijzen laten stijgen. Zo werkt het ook met vraag en aanbod in de economie. Digitale objecten worden dus iets waard omdat je er maar een ‘NFT exemplaar’ van hebt.  

Kijk bijvoorbeeld naar de digitale artiest Beeple, hij verkocht ‘’Everydays – the First 5000 Days’’ voor $ 69,3 miljoen op een veiling. En zo werd ‘The Merge’, een digitaal kunstwerk van de anonieme kunstenaar Pak, verkocht voor 81 miljoen euro. Eigenlijk is er sprake van ‘digitale kunst’. Net zoals bij fysieke kunst wordt de waarde van een NFT bepaald door wat er iemand voor over heeft. Iedereen kan een Monet-afdruk kopen als het gaat om het verzamelen van fysieke kunst, maar het origineel kan slechts eigendom zijn van één persoon. Het is dus eigenlijk een soort van kunst die verzameld wordt tegen hoge prijzen.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *