{Column} Boycot uitgeroepen film ‘’De Oost’’
Welkom in 2021, het jaar dat er nóg minder gezegd mag worden. Waar een fotograaf door een schuifmachine de berm in gereden wordt omdat hij een ongeval wil vastleggen. Het land waar je elke dag op tv het volgende politieke fiasco hoort, is ook over deze film veel te zeggen.
15 mei besloten mijn vriendin en ik de film; De Oost te gaan kijken. Wat volgde na het indrukken van de Play-button was eigenlijk meer boosheid naar de Nederlandse staat en haar beslissingen.
Net na de kindertoeslag affaire en de beruchte functie elders drama, viel deze film eigenlijk wel op.
Ik begon na te denken en kreeg het toen pas werkelijk door. De film, die eigenlijk fictief opgepikt moet worden volgens de schrijver van het gelijknamig boek van Maarten Hidskes, raakt wel realistische puntjes.
Een aantal personages hebben ook echt bestaan en om er een in het bijzonder te nemen; kapitein Raymond Westerling, alias de turk.
De film, die eigenlijk in 2020 uitkwam, had op 13 mei de première op Amazon Prime en wat volgde was meer drama. Voor sommige was de film juist geschiedvervalsing en zou het geboycot moeten worden, een van die mensen is Palmyra Westerling, dochter van Raymond Westerling.
Volgens haar is de film schuldig aan vervalsing van de feiten en dat de K.N.I.L (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) er meer was voor vrijheidsonderdrukking maar dat is volgens haar niet verder van de waarheid. Daar heeft mevrouw Westerling wel een punt, want niet alle veteranen zijn oorlogsmisdadigers. Op dat puntje ligt het gevoelig, een ethisch dilemma. Waren wij fout of waren wij hierin gedwongen om zonder pardon mensen te executeren, maar dat is iets waar ik liever mijn vingers niet aan brand. De film De Oost is nu te zien op Amazon Prime en voor mij is het een van de betere Nederlandse film in een lange tijd. Deze film heeft dus van buitenaf veel kritiek, maar is dat wel zo terecht? De film bied een soort ‘’Vietnam’’ gevoel. Nederlanders in de jungle, met tropendoeken en muggenbeten, het lijkt op een slechte vakantie.
Maar daarvan is niks waar want 30 minuten later wordt de eerste soldaat doodgeschoten door de rebellen, en vanaf dat punt gaat het met de hoofdrolspeler Johan de Vries bergafwaarts. Hij drinkt veel, rookt veel en gaat met zijn maten naar de lokale kroeg en zelfs naar een bordeel.
Daar draait het om in de film, niet per se over het verhaal van de oorlog, maar meer over het verhaal van Johan. Een jongen van ongeveer 25 jaar, zoon van een NSB’er waar later in de film er veel over zal gaan. Over dat laatste worden er wel veel linken gelegd, in de eerste 5 minuten worden de Nederlandse soldaten als nazi’s benoemd door Nederlandse protesteerders en pas later als de film op zijn climax is, gaat de film over oorlogsmisdaden en moord, depressie en de falende overheidssteun voor veteranen in de jaren 50. Persoonlijk vond ik deze film heel goed, het was duidelijk maar het was niet per se fictief, er waren te veel realistische kanten aan het verhaal dat ik de tegenargumenten goed kan begrijpen, de uniformen in het eindstuk van de film leken wel op aardig strakke Hugo Boss uniformen uit de jaren 40, van de nazi’s dus. Wat door veel veteranen als onzin wordt afgeschreven. Is het goed dat deze film nu al uitgekomen is of hadden de makers moeten wachten tot alle veteranen dood zijn? Nee, want dan kreeg je daar over ook weer discussie en schop je weer andere tegen het verkeerde been aan. Nee anno 2021 is niks meer goed, waar taboes verdwijnen wordt fictie verbannen.
Laten we afspreken dat we geen realistische films meer maken, ik denk dat peppa big in oorlogsgebied misschien iets makkelijker te verantwoorden is.
Bron: Film ”De Oost”, Trouw.nl, Filmtotaal.nl
Goeie column, ben zelf nu ook benieuwd naar de film.
Bedankt, Het is een goede film, kijk het met een neutrale blik.