Grindcore in Eindhoven: meer dan herrie 

0

Door Billie de Kok

Eindelijk na een jaar van uitstel, door de destijds geldende coronamaatregelen, daalt de campaign for musical destruction neer in Dynamo Eindhoven. Een avond vol met Grindcore, Hardcore en Metal in een bijna uitverkochte zaal. 

Escuela Grind 

De eerste band van de avond is Escuela Grind. Een Amerikaanse Grindcore band, als ze beginnen te spelen is de zaal nog half vol. Maar dat doet niks af van het enthousiasme van de band. Ook laten ze duidelijk merken waar ze voor staan: “Everything we do up here is for the people of colour, the gays and the trans people.”  Aldus de vocalist Katerina Economou. Escuela Grind staat voor Grindcore met trage, dikke, vette riffs. 

Siberian meat grinder 

De uit Rusland afkomstige Crossover band is de 2e band van de avond. De zanger betreedt het podium gehuld in een beermasker en houdt deze de hele avond op. De vocalist doet zich voor als de leider van een soort beersekte. De muziek was een mix van Crossover en Nu Metal, waar ze op dit moment groot mee aan het worden zijn in Duitsland. 

Drop Dead 

Drop Dead is een Amerikaanse Hardcore punkband die ondertussen alweer ongeveer 30 jaar meedraait, dat is zeker te zien aan de drummer met zijn lange grijze haren en lange grijze baard. Van hun leeftijd is niks te horen, want de muziek raakt nog net zo hard als 30 jaar geleden. De vocalist Bob Otis neemt veel tijd voor politieke speeches over dierenrechten, gelijkheid en hoe grote bedrijven de aarde kapotmaken. Met gebalde vuist roept hij: “We stand against facism and racism.” 

Napalm Death 

De headliners van dit concert zijn Napalm Death: pioniers van de Grindcore. De band stelt niet teleur en dit is aan het publiek te merken, vanaf het eerste nummer kwam er een stevige moshpit en had de band en het publiek er zichtbaar zin in. De zanger Barney danst zoals altijd wild over het podium en grijpt vaak aan zijn hoofd. Maar wat een uniek geluid heeft deze man nog steeds na al die jaren grunten. Ook het enige originele overgebleven lid: Shane Embury, laat zien een geweldige bassist te zijn. Nieuwe nummers, maar ook nummers van 30 jaar geleden zaten in de set. Het publiek reageerde het felst op hun cover van het Dead Kennedy’s lied: Nazi punks fuck off

Een geweldige avond voor mensen die van zware muziek met een politieke lading houden, waarin Napalm Death laat zien nog steeds een geweldige band te zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *