Het telefoongebruik onder jongeren zorgt voor verslechterde schoolprestaties

Dat het telefoongebruik onder jongeren een groot probleem is, is natuurlijk al duidelijk. Maar hoe erg is het daadwerkelijk en heeft het ook effect op het functioneren in het dagelijks leven? We deden onderzoek naar het telefoongebruik onder 50 jongeren tussen de 13 en 24 jaar oud.
Door de nieuwste technieken word het steeds makkelijker om je eigen digitale afdruk bij te houden, zo ook je schermtijd, meest gebruikte apps en zelfs informatie over je gezondheid. Dat is super handig allemaal, maar dat zorgt er ook voor dat jongeren steeds sneller geneigd zijn om naar hun telefoon te grijpen. 73,4% van de jongeren geeft aan dat ze elke dag tussen de 3 en 6 uur op hun telefoon zitten, 18,4% rond de 7-8 uur en 2% zelfs 9 uur!
De spanningsboog van een goudvis
Ondanks dat de telefoon voor ontzettend veel educatieve doeleinden kan worden gebruikt, blijven jongeren het toch grotendeels voor social media gebruiken. Apps zoals Instagram, Snapchat en Tiktok vliegen je om de oren tegenwoordig, maar liefst 95,7% van de jongeren maakt gebruik van deze apps.
Niet alleen is het uren lange staren naar een scherm niet goed voor je ogen, ook leiden we er mentaal onder. Waar filters en bewerkingsapps op de markt kwamen, liep het zelfvertrouwen van veel jongeren de deur uit. Door het vele gebruik hiervan is nog weinig onderscheid te maken tussen wat echt en nep is. Maar dat niet alleen, ook leidt het concentratievermogen eronder. Hoewel de mogelijkheid tot langere filmpjes steeds breder wordt, hebben veel jongeren nog maar een spanningsboog van zo’n 20 seconden.
Nog één filmpje voor het slapengaan
Die slechte concentratie werkt zich ook uit op school. 44,9% geeft aan dat ze sneller afgeleid worden door hun telefoon en 51% vindt dat hun telefoon een slechte invloed heeft op schoolprestaties. Dit is niet alleen de oorzaak van het telefoongebruik op school zelf, maar ook wat eraan vooraf gaat, het slapen. Zo’n 98% van de jongeren zit voor het slapen nog op hun telefoon en een kleine 22,4% hiervan geeft aan hierdoor verschil in hun slaapritme te merken.
