Hoe blijf je gezond tijdens de lockdown?

0

Gezond blijven eten en bewegen in de lockdown is erg belangrijk, niet alleen lichamelijk maar ook voor je mentale gezondheid. Ik heb met Leon Pijnenburg gesproken, eigenaar van een eigen Dojo waar hij  mensen leert kickboksen en boksen. 

“Het belangrijkste om te doen is ervoor zorgen dat je structuur blijft houden, voornamelijk als je gedwongen thuis moet werken of niet meer naar je werk kan i.v.m. de coronamaatregelen. Dit geldt natuurlijk ook voor school. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Zorg dat je goed ontbijt en een matige lunch gebruikt. Het is belangrijk om je avondeten gevarieerd te houden met groenten, vlees en aardappelen, rijst en pasta producten. En niet te vergeten, zorg ervoor dat je vochthuishouding goed is, dat wil zeggen 2 liter water per dag en minimaal 2 stuks fruit. Wees natuurlijk ook matig met je suiker en alcohol inname, ook roken maar matig doen. 

Het eten wat je hierbij het beste kan vermijden om gezond te blijven eten is eten met verzadigde vetten, producten waar deze veel in voorkomen zijn bijvoorbeeld: friet en alles anders uit de frituur en ook vermijd suikers waar mogelijk, eet geen snoep en drink geen energydrank of koolzuurhoudende dranken. 

Met name tot sporten zijn er best veel oefeningen die je thuis makkelijk kan doen i.v.m. de lockdown. Ik adviseer iedereen om elke dag te gaan wandelen, om te beginnen met een half uur per dag, daarna dit uit te bouwen tot een uur. Wil je leren joggen? Dan wissel je dat af met 200 meter joggen en dan weer 500 meter wandelen. Zo bouw je het op, totdat je 30 minuten kan hardlopen. Sport is belangrijk want dit zorgt ervoor dat je een sterk immuunsysteem krijgt en voldoende weerstand op bouwt. De kans dat je dan ziek word is dan veel kleiner omdat je meer weerstand hebt door het blijven trainen. Specifieke oefeningen voor thuis zijn touwtje springen, squats, lunges, jumping jacks, crunches, push ups etc…

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 6JRkV_LgPz1_AfSi9v2y-Bwdz70dz-hMwN4gk9BFgUMAubztZSzAVJubyeb-G6Iuvu5siT5zQ1j9Kg5p2-QUubVpYHsWEotPR2lZFTtN4Fau0AlbrQXHunwcDOmaesKoc7MtROU

Ik persoonlijk sport elke dag, voornamelijk komt dit ook omdat ik een sportinstructeur ben. Maar buiten dit sport ik al heel mijn leven. Ik eet regelmatig en gevarieerd volgens de maaltijd schijf van vijf. Ik heb nog nooit gerookt en zal dit ook nooit gaan doen. Elke dag drink ik veel water en ga op tijd naar bed en sta redelijk vroeg op. 

Voor mij persoonlijk is de lockdown ook best vervelend, uiteraard voor iedereen. Maar ik ben pas 2 jaar eigen baas met een Dojo. Ik geef elke week kickboksen en bokslessen. Nu zit ik voor de 2e keer in een lockdown en heb dus geen inkomsten omdat de sportschool dicht moet blijven. Helaas moet ik wel mijn huur doorbetalen en dat is echt zuur. Van de ander kant ben ik niet iemand die stil blijft zitten en klagen. Je wordt steeds creatiever. Buiten mag ik onder bepaalde regels wel les geven. Dus ik ben en blijf de mensen trainen, weliswaar op een andere manier. Maar ik moet iets, anders heb ik helemaal niks. Mijn zorgen gaan meer naar meer naar de oudere en jongere generatie. Juist de jongeren die nu in hun ontwikkeling zitten kunnen niet verder. Minder sociale contacten, geen scholing, niet uitgaan etc. Dat remt hun socialisatie. Op dit moment zijn ze nog meer verbannen naar de digitale wereld. Netflix, gamen, social media. Mede hierdoor gaan ze zich niet verder ontwikkelen in de samenleving. Zij staan letterlijk stil!

Geschreven door Britt Cremers.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *