Ook jij bent verslaafd en zo kom je er vanaf 

0
nagels-pexels-valeria-boltneva

Veel mensen zijn verslaafd of hebben wel ooit een verslaving gehad. Twee veel voorkomende verslavingen zijn: nagelbijten en lippenbalsemverslaving. Maar waarom raken mensen hier nou verslaafd aan? En hoe kan je van de verslaving afkomen? 

Geschreven door Cayleigh Hardiek

Nagelbijten 

Eén op de vijf mensen bijt dagelijks op hun nagels. Deze verslaving heet ook wel Onychophagia. Veel mensen beginnen met nagelbijten door verveling, stress of frustratie. Nagelbijten kan schade brengen aan de groei van je nagels en het kan erg pijn doen. Ook geeft nagelbijten druk op je tanden en zeker als je een beugel hebt. Je handen gebruik je elke dag. Je raakt misschien een trapleuning aan, leent een pen van iemand of je hebt zand tussen je nagels zitten. Al deze dingen bevatten bacteriën en kunnen je zelfs ziek maken. Het beste is natuurlijk om te stoppen met nagelbijten.  

Hier een tip bij het stoppen met nagelbijten. 

Vervang het nagelbijten met een andere gewoonte. Bijvoorbeeld met: kauwgom, spelen met een elastiekje, knijpen in een stressbal of je nagels lakken. 

Lippenbalsemverslaving 

Veel mensen, vooral vrouwen, zijn verslaafd aan het smeren van lippenbalsem. In heel veel lippenbalsem wordt aardolie, ook wel paraffine genoemd, gebruikt. Het is erg goedkoop en bederft niet. Er zitten geen voedingsstoffen in deze olie en dus doet het helemaal niks goeds voor je huid, behalve dat het je huid afsluit, waardoor er geen vocht uit je huid kan verdampen. Hierdoor worden je lippen op lange termijn alleen maar droger en blijf je dus ook steeds meer smeren.  

Ook als je de juiste lippenbalsem gebruikt, kan het zijn dat je er verslaafd aan bent. Lippen bestaan uit slechts 3 tot 5 huidlagen en heeft een cyclus van ongeveer 28 dagen. Even ter vergelijking; onze huid kan uit wel 16 huidlagen bestaan! Eens per vier weken wordt de huid op je lippen als het ware vernieuwd. Wanneer je lippenbalsem gebruikt verstoord dit het vernieuwingsproces. De balsem zorgt ervoor dat de oude huidcellen niet weg kunnen, met als gevolg droge lippen. 

Hoe stop je met deze verslaving? 

Je kunt beginnen met langzaam steeds minder/minder vaak lippenbalsem aan te brengen. Drink ook voldoende water. Water is goed voor alles en dus ook voor je lippen.  

Wanneer je minder lippenbalsem op doet, zullen je lippen droger worden. Als dit gebeurt, moet je niet je lippen likken. Hierdoor zullen ze alleen maar droger worden.  

Een kleurtje op je lippen is zeker leuk, maar doe geen matte lippenstift op. Matte lippenstift droogt je lippen erg uit.  

Vermijd lippenbalsem met deze ingrediënten; lippenbalsem met alcohol, lippenbalsem met geurstoffen, lippenbalsem met menthol, lippenbalsem met cinnamaldehyde en lippenbalsem met pepermunt.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *