Scream 5: ‘Horror ontketent je oerinstinct ‘

0
Na meer dan tien jaar krijgt de Scream-reeks alsnog een vervolg.

Geschreven door Nina van Buuren.

Ben jij een fan van horrorfilms? Dan is dit ideaal voor jou! Een nieuw deel van Scream is nu in de bioscoop. Het gaat over een groep tieners die achtervolgd wordt door een onbekend persoon die een Ghostface masker draagt.  

Kijker 

Maartje van Buuren vertelt hoe erg ze ertegenop kijkt om naar deze film te gaan: “Ik ben helemaal niet van horrorfilms, maar mijn man wilde hier per se heen gaan. Ik twijfelde er heel erg over, maar ben toch maar mee gegaan voor hem. We liepen binnen en moesten onze QR-codes laten scannen en lieten daarna onze tickets zien 

Eenmaal binnen gingen we popcorn en wat drinken halen en gelijk naar de zaal. Er waren bijna geen mensen. 70% van de zaal was leeg. Dit komt door Covid-19 las ik op het internet.  

De hele film door heb ik moeten schreeuwen of deed ik mijn ogen dicht. Je verwacht niet wanneer iets gebeurt dus ik gilde bij alles wat ik zag. Ik heb met traanogen daar gezeten en dan heb je ook nog eens een man die je handje niet vast houdt. Hij zat me gewoon uit te lachen!” 

Horrorfilms 

Hoe zit dat nou precies? Waarom worden mensen bang voor horrorfilms? Ivana Durasevic vertelt daar meer over. Ze studeerde psychologie op Fontys. Ze werkt nu bij het UWV. 

“Het is heel breed. Er kan van alles veroorzaakt zijn, waardoor mensen bang zijn voor horrorfilms. Bij horrorfilms speelt er vooral manipulatie. De films zijn nep. Het gaat bijna altijd om enge dingen waar we al bang voor waren. Je hebt twee verschillende schrik momenten genaamd ‘Freeze and Flight’. Bij ‘freeze’ bevriezen mensen en zijn ze geschokt en duurt het even voordat ze reageren. Bij ‘flight’ gaan mensen in de verdediging of lopen ze weg van de situatie. Ook speelt empathie een grote rol. Mensen met weinig empathie houden vaak van horrorfilms. ” 

Oertijd 

“Mensen hebben uit de oertijd meegekregen om bij enge dingen terug te vechten, omdat we geen andere keuze hadden toen. Als mens maak je als je iets eng vindt stresshormoon en adrenaline aan. Je brein ziet iets als een bedreiging en zorgt ervoor dat je lichaam in de verdediging gaat.” 

“Horrorfilms hebben positieve kanten en negatieve kanten. De positieve kant is dat je geconfronteerd kan worden met je angsten en dat je na de film je opgelucht voelt. De negatieve kant is dat je slecht kan slapen, een kort lontje hebt de volgende dag of dat je aandacht verminderd. Dus hierbij. Kies verstandig.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *