Spannende wedstrijd tussen 10 teams; Meerkerk heeft de beste jeugdbrandweer 

0

Pexels/Anna Shvets

Geschreven door Rebecca de Vries

HOOGEVEEN – Zaterdag 8 oktober was de finale van het Nederlandse kampioenschap jeugdbrandweer. De hele dag bevonden er activiteiten plaats. Jeugdigen uit diverse plaatsen in Nederland verzamelden zich in Hoogeveen. 
 
Verschillende plaatselijke jeugdigen hadden zich gekwalificeerd voor de finale. Er deden in totaal 169 verschillende plaatsen mee waar van 10 door gingen naar de finale. Elk team moest een ‘ongeluk’ onder controle krijgen. De punten werden verdeeld onder meerdere punten factoren. Onder andere; communicatie, veiligheid, snelheid en meer. De jeugdigen uit Meerkerk deden het best en zijn vanaf nu Nederlands kampioen jeugdbrandweer. 
 
Waar deze ‘ongelukken’ zich bevonden was anoniem voor de deelnemers. Wanneer ze vertrokken, kregen ze pas de situatie te horen. Hier moesten ze, in de brandweerauto, voor overleggen en voorbereiden. Zodra ze het terrein opreden, ging de tijd in. 
 
Merlijn van der Wal is een lid van de jeugdbrandweer uit Hoogezand – Sappemeer. Zijn functie is pompbediender. Hij vertelt hoe hij het heeft ervaren; “Zodra je de situatie hoort, begin je eigenlijk al een plan in je hoofd aan het maken. Belangrijk is om deze ook te communiceren. Toen we het terrein opreden en uitstapten, wist iedereen al wat zijn rol was. Dit hadden we goed afgesproken.” 
 
Overal was de jury ter plaatse. Ze bekeken goed hoe de deelnemers de situatie aanpakten. Ondertussen stelden ze vragen aan de jeugdigen om te checken hoe ze er voor staan en hoe de situatie is. Door de antwoorden en acties konden ze de punten verdelen Ook waren er continu opgeleide brandweermannen en ambulancemedewerkers aanwezig voor de veiligheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *