Sporen Watersnoodramp 1953 nog steeds te zien in Zevenbergschen Hoek

0

Geschreven door Julia van de Langenberg.

Op zondag 1 februari 1953 stroomde het water het kleine dorpje Zevenbergschen Hoek binnen. Het was een grauwe dag. Veel bewoners moesten hun huis verlaten vanwege de watersnoodramp. ´´Wij woonden op het hoogste punt van het dorp, dus wij hadden meer tijd dan de rest. Uiteindelijk kwam het water zo hoog dat ook wij ons huis moesten verlaten”, vertelt een 75-jarige inwoner uit Zevenbergschen Hoek. Verder vertelt hij over de overige bezienswaardigheden van de watersnoodramp die nog te vinden zijn in het dorp. 

Afbeelding met buiten, gebouw, lucht, huis

Automatisch gegenereerde beschrijving

Houten huizen 

‘’Er staan nog twee huizen in het dorp die nog niet omgebouwd zijn tot een nieuwbouwwoning. Het gele huis is het meest bijzonder, maar aan de overkant staat er één met een normale kleur hout. Mensen uit Noorwegen kwamen hier naartoe om de huizen te bouwen tegen de watersnoodramp.’’ Tot heden toe wonen er nog steeds mensen in de huizen.  

Afbeelding met gebouw, buiten, huis, venster

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het veerhuis  

Het veerhuis, ook wel Bloemendeal genoemd, is gebouwd in 1657. Dit is het oudste huis van het dorp. ‘’Het water was zo hoog dat bewoners een haven hadden gemaakt die aan het veerhuis lag. Veel boten kwamen hier aanvaren. Onder het huis zitten kettingen waar de boten aan vast gemaakt werden. Ook zit er een kelder in het huis. Hierin werden mensen gevangen gehouden.’’  

Afbeelding met buiten, boom, plant, weide

Automatisch gegenereerde beschrijving

Stenen dijken 

‘’Zelf hadden we bij ons huis zo’n stenen dijk staan. Op de dijk lagen houten palen die we dan in de grond staken. Dit moest voor extra ondersteuning zorgen. De bovenkant van de palen deden we om de zoveel tijd opnieuw verven, maar de onderkant was ondertussen helemaal rot geworden waardoor we er niks meer aan hadden.’’ Sommige stenen dijken zijn nog goed zichtbaar, maar veel zijn weggehaald door bewoners of begroeit met klimop.  

Afbeelding met grond, baksteen, buiten, bouwmateriaal

Automatisch gegenereerde beschrijving

NAP punten  

‘’In Nederland zijn er in totaal 24 NAP punten. Één daarvan zit vast aan ons huis. Zodra het water boven dit punt komt weten we dat het water tot Breda toe terecht zou komen. Omdat wij op het hoogste punt van Zevenbergschen Hoek wonen zit het punt aan ons huis. Ik vind het toch wel heel bijzonder dat wij dat hebben.’’ 

Tijdens de watersnoodramp in Zevenbergschen Hoek zijn er 8 mensen verdronken. Wil jij nou meer weten over de watersnoodramp? Dan is dit dorp zeker een bezoekje waardig! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *