Willem Reniers: ‘’Ik heb zelfs nog een biertje met Epke gedronken’’

0

Geschreven door Rosie van Tiggelen.

Zes dagen lang, drie uur per dag trainen. Wij zien het op de tv tijdens de Olympische Spelen, maar voor voormalig turner Willem Reniers (40) was dit jarenlang werkelijkheid. Hij komt uit het dorpje Aarle-Rixtel gelegen in Noord-Brabant. Dag in dag uit turnde hij op hoog niveau. Willem vertelt over zijn sportcarrière en wat daar nog meer bij kwam kijken.

Willem was een jaar of zeven. Hij zat op de bank aandachtig naar de Olympische Spelen te kijken. ‘’Dit wil ik ook’’, was het eerste wat in Willem opkwam. Willem wilde gaan turnen. Hij stapte gelijk naar zijn moeder met het idee en schreef zich in bij PSV Turnen in Eindhoven. En talent had hij zeker. Binnen een jaar of twee speelde Willem al mee met regionale competities. Hij kwam steeds verder en nam uiteindelijk ook deel aan de Nederlandse kampioenschappen. Hij heeft zelfs tegen internationale teams gespeeld en reisde onder andere naar Zwitserland en Duitsland. Wel werd er vroeger soms geplaagd in de klas. Willem: ‘’Ze vonden het een meisjessport, met je balletpakje.’’

Jeugd

Sporten op hoog niveau en tegelijkertijd een hbo-studie volgen was prima te combineren. Willem: ‘’Ik had veel zelfstudie, dus het was te doen.’’ Hij turnde zes dagen lang zo’n drie uur per dag. Zondag was zijn rustdag. Uitgaan deed hij ook wel eens, alleen lette hij wel op zijn voeding. Veel groente en fruit, suiker vermijden en natuurlijk zo min mogelijk alcohol drinken. Het beïnvloedde zijn leven gelukkig niet. Hij lette automatisch wel op zijn voeding en had een gezonde levensstijl.

Epke Zonderland

Als je denkt aan turnen, denk je aan Epke. Een oud bekende voor Willem. Hij heeft vroeger samen met Epke en zijn twee broers getraind en wedstrijden tegen hen gespeeld. Willem kent hem al sinds zijn achtste. Willem: ‘’Met zijn kleine twinkelende oogjes, het was echt een supertalent. Ik heb zelfs nog een biertje met Epke gedronken’’.

Einde carrière

Willem zijn carrière hield op na een Nederlands kampioenschap rekstok. Hij eindigde op de derde plek. Epke ging er natuurlijk vandoor met de gouden medaille. Willem: ‘’Eigenlijk stopte ik tijdens mijn piek.’’ Willem had zijn studie afgerond, kreeg ook last van lichte blessures. Het blijft topsport natuurlijk. Zelf sport Willem nog steeds regelmatig. Willem: ‘’Ik loop soms hard of ik doe wat push-ups.’’ Zijn kinderen hebben meer met voetbal en paardrijden. Misschien dat zijn jongste dochter hem nog achternagaat in de toekomst. Tegenwoordig is hij werkzaam bij EIJK als jurist op de afdeling RAP. Willem is tevreden met de keuze die hij heeft gemaakt. Willem: ‘’Ik had zeker Talent, maar ik ben geen Epke’’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *