Een intieme sfeer en veel gekleurde kapsels bij Declan McKenna concert

0

Met een knik naar Bowie en de Beatles met liedjes over klimaatverandering en kapitalisme, wortelt de 23-jarige songwriter Declan McKenna zijn politieke kritiek in de rijke traditie van de Britse protestrock.

Eindelijk is het dan zover, na twee jaar wachten treedt Declan McKenna op in de Melkweg Amsterdam met zijn succesvolle, in 2020 uitgebrachte album, ‘’Zeros’’. Het slechte weer weerhield de fans er daarom ook niet van om er op tijd bij te zijn. Vooraan bij de deur hadden mensen het geluk van een partytent die was opgezet, de rest moest het doen met poncho’s en paraplu’s, maar desondanks zit de stemming er goed in. De rij is gevuld met mensen popelend om naar binnen te gaan, gekleurde haren, piercings, Dr. Martens en excentrieke outfits zover je kan kijken. De uitspraak ‘for the girls, gays and theys’ komt hier tot leven.

Verschillende soorten fans

Floor en Sienna uit Leiden hadden hun kaartjes al twee jaar geleden gekocht, maar helaas kon dat concert door de pandemie niet doorgaan. Je zou denken dat je in die twee jaar tijd zat hebt gehad om uitgebreid naar het nieuwe album te luisteren om goed voorbereid het concert bij te wonen, maar niks is minder waar. ‘’Ik heb eigenlijk pas een paar keer naar het nieuwe album van Deeclan, uhh Declan geluisterd.’’ Vertelt Floor, haar vriendin Sienna voegde daaraantoe ‘’Ja we kennen eigenlijk vooral zijn eerste album, maar deze is ook wel heel leuk hoor!’’ Het verschil moet er zeker zijn, want voor hun vriend Noah uit Almere was het zelfs al zijn tweede avond op rij dat hij naar Declan ging kijken. ‘’Gisteren was ik er ook al bij tijdens zijn concert in Rotterdam’’, vertelt hij terwijl hij de merchandise van de dag ervoor aan heeft.

De structuur en regeling van de rij was ver te zoeken, daarom namen een paar fans van voor in de rij, het heft in eigen handen. Ze gingen iedereen af in de rij om ze te voorzien van een nummertje op hun hand, dit was zodat je tijdelijk de rij kon verlaten om wat te gaan eten, maar ook zodat later het vormen van de echte rij goed zou verlopen.

Het duurt nu ook niet meer lang voordat de deuren opengaan, ondertussen wordt er in de rij onderling vaseline en verschillende soorten glitters uitgedeeld om te matchen met Declan’s make-up, sfeer en glitters van het huidige album.

Publiek geniet van de hits

Na 4,5 uur is dan eindelijk het moment aangekomen dat Declan gaat optreden en wat was dat het wachten waard. Beginnend met het nummer ‘Beautiful faces’ is een perfecte aftrap van het concert. De afwisseling tussen zijn huidige en eerste album werkte erg goed en laat het publiek telkens opnieuw verassen. Met een lach op zijn gezicht zet hij zijn nummer ‘Brazil’ in, zijn allereerste uitgebrachte nummer. Geschreven op zijn 15e en ondertussen uitgegroeid tot zijn bekendste nummer ooit met maar liefst 229.442.157 streams en een plek op zowel de ‘IRMA’ en ‘OCC’. Dit is aan alles te merken terwijl het publiek hun longen uit hun lijf zingt.

Als laatste nummer van de encore speelt hij British Bombs, zijn meest politiek beladen nummer. Het gaat over de hypocrisie van de Britse wapenhandel en de wapenconventie in Londen. Een beter nummer om het concert mee af te sluiten had hij niet kunnen kiezen. Het is een nummer dat zoveel emoties en woede met zich meeneemt, dat Declan zich ook compleet laat gaan en daarmee een verpletterend optreden geeft.

Het concert zelf gaf dan ook niks anders, het vintage gevoel gemengd met geweldige moderne aspecten zorgden voor een fantastische sfeer in het publiek. Al met al, een avond om niet meer te vergeten.

https://www.youtube.com/channel/UCFRyVc2Q-OA6szaYdO26mRw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *