De naam lichtstad kwam deze week met het lichtfestival Glow echt tot zijn recht, door heel de stad waren indrukwekkende licht kunstwerken te zien. 

Sfeerimpressie 

Mensen genieten samen van mooie licht kunstwerken, dit werkt verbindend. Je bent onder de mensen, datgene wat we de afgelopen jaren zo gemist hebben. Wat nog meer erg bijzonder is aan dit festival is dat je echt mensen van elke generatie tegenkomt. Toch merk je dat mensen last hebben van de drukte en dat dit voor een deel het magische van de kunstwerken weg haalt. Het geslenter, kleine kinderen die het lastig kunnen zien, oude mensen die wat minder goed ter been zijn en cafe’s en terrassen die vol zitten het komt allemaal doordat glow zo’n enorm groot publiek aantrekt. Wat een goed teken is maar natuurlijk ook zijn nadelen heeft. 

Drukte 

Wat misschien wel even veel opvalt als de kunstwerken waren de enorme groepen slenterende mensen. Wat is het ontzettend druk in de stad. De reden van de enorme drukte is waarschijnlijk omdat dit de eerste Glow is na 3 jaar zonder corona maatregelen. “Mensen hebben behoefte weer samen te zijn” zegt Ronald Ramakers (directeur). Dat is zeker terug te zien in het straatbeeld. 

Er mogen dan wel geen corona maatregelen meer zijn maar er zijn toch wat andere beperkingen dit jaar, vanwege het feit dat er op dit moment veel gebouwd wordt in Eindhoven worden er minder lichtshows laten zien op iconische gebouwen als de jaren daarvoor. 

De ervaringen van de bezoekers waren erg verschillend. Waar de een fanatiek elk jaar gaat en zich niks aantrekt van de drukte vindt de ander dat de drukte en het geslenter het enigszins verpest. Iets wat ik ook vaak heb gehoord is dat het elk jaar een stukje minder mooi wordt, of krijgen mensen elk jaar hogere verwachtingen? 

Wil jij in alle rust mooie licht kunstwerken bekijken en erger jij je aan andere mensen? Is dit niet helemaal voor jou weggelegd. Wil jij weer onder de mensen zijn en samen genieten van iets moois? Dan is Glow voor jou zeker de moeite waard. 

  • Noa Kwinten 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *