Mooie verhalen uit verre landen of een verhaal over het verleden: boeken zijn voor velen een manier om in een andere wereld te zijn. Deze week wordt er natuurlijk meer aandacht gevraagd voor lezen, want het is Boekenweek hier in Nederland En wat te doen in Tilburg.

Dit jaar is het thema “Je moedertaal”, wat betekent dat je je veilig en goed kunt voelen met je eigen taal, de taal waarmee je spreekt en je thuis voelt. Dit thema was in de jaren ’90 ook al eens het onderwerp van de Boekenweek.

Op woensdag 19 maart kun je naar de LocHal, waar Boekenweekgeschenkauteur Gerwin van der Werf in gesprek gaat met oud-Boekenweekgeschenkauteur Geert Mak.

Op donderdag 20 maart kun je langsgaan bij Don’s Noodle Shop. Hier kun je zien waar het kookboek No Halfway Cooks is geschreven.

Op zaterdag 22 maart kun je een bezoek brengen aan Literair Productiehuis en Ateliers Koppelen, waar vier schrijvers worden gekoppeld aan vier kunstenaars. Samen gaan ze de straat op en brengen ze de stad tot leven. Ze krijgen 48 uur de tijd om elkaar te leren kennen en een kunstwerk te maken.

Op zondag 23 maart is de afsluiting van de Boekenweek met een speciale live-editie van de podcast John & Paul hebben woorden. Dit evenement is gratis te bezoeken in de KennisMakerij en vindt plaats van 14:00 tot 16:00.

Het is dit jaar de 90e Boekenweek in Nederland. De Boekenweek begon oorspronkelijk als een winkelactie, maar groeide sinds 1930 uit tot veel meer dan dat. Wacht even, 1930 is toch niet 90 jaar geleden? Klopt! De Duitse bezetter nam in 1941 het Boekenweekgeschenk uit de handel, en pas na de oorlog kwam de Boekenweek weer terug.

Daardoor hebben hele generaties ermee op kunnen groeien – en dat geldt nog steeds. Zeker hier in Nederland is dit thema belangrijk, omdat we veel verschillende culturen en talen hebben in ons kikkerlandje.

Gemaakt door Arjan Moret en Daantje van der Wiel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *