Ook Geertruidenberg stemt massaal op Wilders’ PVV
22 november mocht iedere Nederlander weer massaal naar de stembus omdat begin juli kabinet-Rutte IV viel over de kwestie van gezinshereniging. Net zoals in bijna heel het land, was ook gemeente Geertruidenberg deze verkiezingsperiode helemaal in de ban van Geert Wilders en zijn PVV, de partij van de veteraan-politici haalde maar liefst 37,5% van de zetels. Maar waarom?
Voor velen stemde ze vooral op de PVV door hun standpunt op migratie en immigranten. “Mijn zoon staat al jaren op een wachtlijst, door die statushouders met voorrang kan hij gewoon geen huis vinden, vol is nou eenmaal vol”, is iets wat je veel hoorde als er gevraagd werd waarom er op de PVV werd gestemd. Ook hadden velen het vertrouwen in de coalitiepartijen verloren en hadden ze veel vertrouwen in Wilders. De keuze van Wilders om milder te worden en meer open te staan tot samenwerking met andere partijen was een reden om op de PVV te stemmen volgens velen.
Verdere resultaten
Verder volgde de VVD onder leiding van Dilan Yeşilgöz de PVV op met maar liefst de helft van de stemmen, De winnaar van de laatste 4 verkiezingen ontving maar 18,1% van de stemmen. Verder volgde de NSC (12,4%), GL/PvdA (8,4%), de BBB en de D66 (allebei 4,4%). Ook de SP wist nog 4,1% van de stemmen te winnen. De CDA, die altijd een vaste kracht was in de gemeente, kreeg maar 3,1% van de stemmen.
2021
In vergelijking met de verkiezingen van 2021 is er duidelijk een verschuiving in het politieke landschap van Geertruidenberg. In dat jaar werd vooral op de VVD gestemd met 29%. Verder volgde de PVV als tweede (16%), daarna de D66, CDA en de SP met allemaal rond de 10%.