DJ Nicole: “Ik wilde kijken of ik dit kon.” 

0

Geschreven door Neeltje van Rijswijk.

Evenementen gaan eindelijk weer eens door, een geen evenement is iets zonder een dj in de buurt. Ik heb een paar vragen gesteld aan Nicole den Ouden, ze is al vier (4) jaar dj en speelt in kroegen, bij concerten tussen acts door en af en toe ook op de radio. Als je wilt weten hoe leuk dit is, lees dan snel verder. 

Hoe ben jen dj geworden? 

Ik had een evenement georganiseerd in een kroeg en ik wilde daarbij ook heel erg graag draaien omdat ik dacht dat wel te kunnen. En dat was eigenlijk de eerste keer en daarna verhuisde ik naar Eindhoven en een vriend van mij draaiden altijd bij de Altstadt (kroeg in Eindhoven) en hij kon toen een avond niet en hij wist dat ik kon draaien en dat graag wilde en toen mocht ik voor hem invallen. 

Maar wou je echt ook DJ worden? Of ben je daar een beetje ingerold? 

Naja het leek me gewoon heel vet om een kroeg aan het dansen te krijgen met de muziek die ik draaiden en ik wilde kijken of ik dit kon. Het leek me gewoon leuk. Ik heb namelijk ook heel erg veel achter een bar gewerkt en ik heb me altijd heel erg gestoord aan de dj die we hadden dat ik dacht van ja, ik zou dit ook echt wel kunnen maar dan op een leukere manier voor iedereen. Dus het is half ingerold en half omdat het me echt heel leuk leek. En heb mezelf er toen een beetje ingebluft bij de Altstadt en toen was ik na 1 keer meteen aangenomen dus daar zit ik nu bijna 4 jaar. 

Wat voor muziek speel je het liefste? Moet je vaak in een genre blijven of kun je daar nog wel een beetje speling in vinden? 

Naja wat het voor mij is, is dat ik niet alleen speel in de Altstadt maar ik draai ook nog wel eens als pauze DJ in de Effenaar en Dynamo (concerthallen in Eindoven) en dan speel ik natuurlijk wel eens bij emo night, dat ik draai op zoveel verschillende plekken, soms ook wel eens in de zomer op festivalletjes, ik kan eigenlijk heel veel stijlen spelen behalve techno en dat soort muziek. Maar als ik dan kijk in de Altstadt zelf dan moet ik wel heel vaak hetzelfde draaien en dat vind ik helemaal niet leuk. Daardoor geef ik ook wel eens aan dat ik een avond ga draaien wat ik wil en dat heeft zeker goed uitgepakt. Dat doe ik ook om het leuk te houden voor mezelf. Maar ik draai wel op zoveel verschillende plekken dat ik dat ik wel heel veel verschillende soorten stijlen kan doen. Ik heb bijvoorbeeld ook bij het concert van Nielson moeten draaien als concert DJ en dat vond ik ook heel tof om te doen, en dart niet om de show, maar gewoon om te kijken wat voor publiek daar weer op af komt en hoe ik hun zou kunnen laten dansen. Dat is leuk omdat ik mezelf dan ook kan uitdagen. 

Is er dan nog wel een genre dat je het liefste speelt? Of valt dat dan wel weer mee? 

Ik denk dan met emo night, dat ik dat echt het allerleukste vind. Ik organiseer ook foute feestjes in de Altstadt en dat vind ik ook echt heel leuk, maar das leuk eens in de zoveel tijd. Dan wint emo night toch met wat ik het leukste vind om te doen. 

Wat vind je dan het leukste aan het zijn van een DJ? 

Het leukste is als jij een liedje opzet en je ziet iedereen kei blij kijken en helemaal blij worden en mee beginnen te zingen en dat is oprecht zo, dat moment is goud waard. Het maakt niet uit hoe depressief of hoe down je bent die dag, als je een liedje aanzet en je kunt daar 300 mensen super gelukkig mee maken dan is dat echt wel het allerbeste moment. 

Zijn er ook vaste liedjes die dat doen? Of verschilt dat ook echt per publiek? 

Ja dat verschilt dus echt wel per publiek maar altijd, maakt niet uit waar ik heb gestaan, doet ‘’all star’’ van ‘’smash mouth’’ het echt goed als nummer. Het begin is ook gewoon zo iconisch dat iedereen dat ook echt iedereen ook meteen zo iets heeft van ‘’yeah’’ en dat ze super blij worden en dat ook echt het hele liedje volhouden en dat blijft vet. Je hebt ook heel veel liedjes waarbij mensen heel hyped worden in het begin maar dat zwakt dan binnen een minuut wel weer af. maar met ‘’all star’’ van ‘’smash mouth’’, dat is toch echt wel een van die nummers die het overal en altijd goed doet. 

Heb je ook wel eens negatieve ervaringen gehad als DJ? Ik stel voor omdat je een vrouw bent op een stage dat mannen daar misschien een mening over hebben. heb je daar wel eens iets van gemerkt? 

Ja mannen denken sowieso omdat je de DJ bent dat als ze je een biertje geven dat je dan hun verzoekjes gaat draaien. Verzoekjes krijgen is sowieso het naarste wat je kan overkomen als DJ, en het is het meest egoïstische wat er bestaat in een kroeg voor mijn gevoel. Als je een verzoekje gaat doen dan doe je dat echt voor jezelf maar dan denk je totaal niet na over de andere 300 mensen in de kroeg. Vooral als je er dan over gaat zeuren, daar heb ik echt een hekel aan. En qua mannen, ja, dat valt opzich mee. Soms komen ze wel zo van, ‘’hey, ik wil graag 2 nummers’’ en dan noemen ze een liedje en dan zeggen, ‘’ en dan ook graag jouw nummer.’’ En dat vind ik dan echt wel irritant. Maar als je achter de bar staat heb je daar wel meer last van dan als je aan het DJ’en bent want het is voor mensen wel vaak een drempel die ze echt over moeten om naar je toe te lopen. 

Heb je dan nog wel vaker negatieve ervaringen gehad, of is DJ’en over het algemeen wel iets positiefs? 

Naja dat mensen blijven zeuren om verzoekjes ook al heb je al nee gezegd tegen dat liedje. Of als mensen op je af komen lopen en dan vragen wanneer je goede muziek gaat draaien. Mensen snappen ook echt niet hoe pijnlijk dat kan zijn. En het is ook gewoon dat op sommige avonden het heel moeilijk is om een publiek in te schatten en dan is het even zoeken om te kijken waar ze op dansen. Dat is ook niet altijd even makkelijk, maar omdat ik er nu ook wel al een aantal jaren ervaring mee heb word dat wel steeds makkelijker. Ik denk vooral dat mijn onzekerheid me heel erg in de weg heeft gestaan en dat is heel naar. Als DJ ben je eigenlijk wel erg verantwoordelijk voor de omzet want als jij kutmuziek aan het draaien bent dan gaan mensen weg en dan kopen ze geen bier. Dus jij moet echt mensen binnen houden, en dat is toch eigenlijk wel een grote verantwoordelijkheid die heel veel mensen denk ik niet snappen aan DJ zijn. 

Oke, en dan nu weer een beetje de positieve kant in, als jij een set speelt wie zie jij dan graag terug in het publiek? 

Ik vind het altijd wel fijn als er een paar van mijn vrienden in het publiek zijn want aan hen kan ik altijd wel een beetje afspiegelen van doe ik het goed of niet. En als ik vind dat ik het niet goed doe dan kunnen hun mij altijd ophypen en dat is wel fijn. Als er een fijn team achter de bar staat vind ik het ook wel makkelijker. Want die mensen hypen je ook op als het wat minder gaat. Ik vind het heel leuk ,wat ik nu merk is, de generatie die nu voor het eerst op stap mag, die dansen overal op, ook als ze het niet kennen. Voor corona als mensen een liedje niet kende dan liepen ze weg. Nu merk ik dat die jongere generatie echt danst op alles. Maakt niet uit of ze het kennen en dat vind ik heel tof. Dan kan je er ook eens een keer wat dingen door gooien die je normaal niet zou draaien. 

Dus je ziet wel een verschil tussen voor corona en nu? 

Ja, een heel groot verschil. 

Zijn er nog plekken waar mensen je DJ werk kunnen bekijken? Heb jij een online platform waar mensen kunnen checken hoe jij DJ werk doet of moet je daarvoor echt even langskomen? 

Nee eigenlijk niet. Ik draai dan wel eens af en toe bij Rara Radio en daar doe ik ook gewoon mijn eigen dingetje en dat vind ik heel erg leuk om te doen. Het is niet zo dat ik de dingen die ik draai online zet. Als je bijvoorbeeld een techno DJ bent of echt een DJ bent die heel veel dingen in elkaar laat overvloeien en gaat mixen enzo dan zo ik dat wel snappen als je dat doet maar eigenlijk wat ik heel simpel doe, is dat ik leuke liedjes pak en die in een leuke volgorde achter elkaar speel en dat is het. Om daar, denk ik, online iets mee te doen, lijkt me heel saai voor mensen om daarnaar te kijken. In de kroeg heb je daar meteen die sfeer bij en dan klopt het maar voor thuis, nee. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *