Jongeren + boeken, gaat dit nog samen? 

0

Door Britt van Hees

Julia van de Langenberg vertelt over boeken, lezen en welke invloed zij denkt “booktok” heeft op leesgedrag. 

Lees jij veel boeken en welke genre/type boeken lees je dan? 

“Ik lees vooral Engelse boeken, en dan met name romans. Thrillers vind ik ook wel leuk maar ik heb nog niet echt een goede thriller gevonden. Ik probeer me ook iets meer te verdiepen in Nederlandse literatuur.” 

Wat vind je leuk aan deze genres? 

“Vooral dat het zo onnatuurlijk is. De thrillers hebben vaak ook een echt spanningseffect waardoor je oprecht een beetje bang word. Ik vind het sowieso wel fijn om even van de realiteit weg te zijn door te lezen.” 

Zou je meer willen lezen dan dat je nu doet en waarom wel/niet? 

“Op dit moment lees ik niet heel veel omdat ik het best druk heb met school en andere omstandigheden dus eigenlijk niet op het moment. Maar in de vakanties lees ik wel altijd meer. Ik vind het vooral belangrijk dat het leuk blijft.” 

Denk jij dat jongeren nog veel boeken lezen? 

“Ik denk wel steeds meer. Vooral door Engelse boeken en booktok. Maar ik denk wel dat het grootste deel van de jeugd nog niet leest.” 

Wat denk jij dat vooral gelezen wordt? 

“Ik denk gewoon de standaard, zoals Colleen Hoover en vooral de romans en fantasieboeken. In het algemeen ook wel veel boeken die populair zijn op booktok.” 

Denk jij dat “booktok” invloed heeft op het leesgedrag van jongeren? 

“Ik denk het wel, vooral omdat mensen reviews geven en een goed beeld bij de beoordeelde boeken geven. Hierdoor denken jongeren waarschijnlijk sneller ‘dat wil ik ook lezen.’ Ik denk namelijk ook dat ik niet zou weten wat ik moet lezen als booktok er niet was.” 

Wat voor soort invloed denk jij dat booktok heeft? En hoe sterk denk je dat deze invloed is?  

“Vooral dat je leestips krijgt en weet wat je moet lezen. Verder denk ik dat het een enorme sterke invloed heeft omdat booktok ook de plaats is om je boeken echt te verkopen. Je zult waarschijnlijk minder sales krijgen wanneer je het niet promoot op booktok. Je moet er wel geluk mee hebben dat net jouw boek viraal gaat maar het heeft over het algemeen wel invloed.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *