Feest of stress? Een SEH-medewerker over de drukte tijdens carnaval
in dit interview lees je meer over Sietske Folkers, arts op de SEH. Tijdens carnaval word er veel gefeest maar wat doet dit met de stres op de SEH? Sietske werkt al ruim 17 jaar op de spoedeisende hulp en werkt ieder jaar 1 tot 3 dagen tijdens de carnaval.
Wat zijn de meest voorkomende letsels zijn tijdens Carnaval.
Sietske beantwoord deze vraag met alcohol intoxicaties en letsel aan hoofd en gezicht door vallen of vechten. Alcohol intoxicatie betekent wettelijk dat er meer alcohol in je bloed zit dan is toegestaan. Tijdens carnaval word er enorm veel alcohol gedronken en vaak in een korte tijdsperiode. Door het vele gebruik van alcohol word het evenwichtsorgaan van slag gebracht waardoor mensen veel vallen en krijgen mensen last van een zogeheten kwade dronk en is vechten iets wat vaak voorkomt.
Nemen jullie extra maatregelen tijdens de carnavalsperiode?
Tijdens sommige diensten word er een extra zorgverlener ingezet om de drukte aan te kunnen. Het is niet in te schatten wat er op de desbetreffende avond gaat gebeuren en hoe snel de drukte zal oplopen dus is een extra hulp om achter de hand te hebben altijd fijn.
Merk je dat het type patiënten verandert tijdens carnaval: bijvoorbeeld meer jongeren, meer alcohol gerelateerde incidenten?
Zeker, vooral heel veel meer alcohol gerelateerde zaken. en ook vaak bij net iets jongere kinderen dan dat anders binnen komt bij de SEH. Maar ook veel ouderen. En iets meer vechtpartijen, maar niet heel veel meer dan anders op bijvoorbeeld een zaterdagavond.
Wat voor impact heeft carnaval op de samenwerking tussen de SEH en andere zorginstellingen, zoals huisartsen of ambulancediensten?
Gelukkig niet veel, behalve dat we het allemaal drukker hebben dan normaal en daardoor de wachttijden op kunnen lopen. Hierdoor lopen dingen soms wat trager of moeten we op elkaar wachten. Meestal houden we wel de lol erin met elkaar.
Word er meer personeel dan anders ingezet tijdens carnaval
ja, alleen soms een extra verpleegkundige. Meer dan dat is niet nodig tijdens Carnaval.
Wat is voor jou persoonlijk het grootste verschil tussen de normale dagen op de SEH en de carnavalsperiode?
de grote hoeveelheid alcohol (en in mindere mate drugs) gerelateerde toestanden en dat dan 4-5 dagen en nachten achter elkaar. Op een normale zaterdagavond gebeuren deze incidenten natuurlijk ook maar 4-5 dagen achter elkaar is intens.
Tijdens carnaval zien we vaak een toename in alcohol- en drugsgerelateerde incidenten. Wat is de impact hiervan op de zorgverlening en het aantal behandelingen op de SEH?
Zoals gezegd nemen die incidenten flink toe tijdens deze dagen en dat kost veel tijd. Zeker als mensen lastig doen door de alcohol, hoewel dat vaak toch wel mee valt, men is meestal erg vrolijk. Maar andere patiënten moeten ook langer wachten als we veel carnavalsklanten op de SEH hebben, en dat is voor niemand fijn.
Welke tips heb je voor carnavalsvierders om zelf verantwoordelijker om te gaan met gezondheid en veiligheid tijdens het feest?
Geniet maar drink met mate😉
maak er een feestje van, maar hou jezelf en je vrienden in de gaten. Teveel is niet leuk en een bezoek aan mij en mijn collega’s zeker niet!
Eet voldoende en drink zo nu en dan even iets zonder alcohol.