Rowan Damen vertelt ons hoe het is om brandweervrijwilliger te zijn

0
Rowan Damen Brandweer Teteringen

Rowan Damen (24) is vrijwilliger bij de brandweer. Hij zit al sinds 2021 bij de brandweerkazerne in Teteringen.

Hoe ben je terechtgekomen bij de vrijwillige brandweer?

“Ik was klaar met school en toen wilde ik wat anders gaan doen, mijn droom was al langer om bij de brandweer te werken. Toen heb ik gesolliciteerd als vrijwilliger bij de kazerne in Teteringen en ben ik aangenomen. En dit was in 2021.”

Wat motiveert jou om vrijwilliger te zijn bij de brandweer?

“Mensen helpen die in nood zijn en de gezellige ploeg waarin ik zit.”

Kun je een typische dag beschrijven als brandweervrijwilliger?

“Er is geen typische dag, want je kan altijd worden opgeroepen. Soms bent je gewoon je ding aan het doen en ineens kan je pieper aan gaan en moet je klaar staan.”

Welke trainingen heb je moeten volgen en wat zijn de belangrijkste vaardigheden die je hebt geleerd bij de brandweer?

“Manschap A opleiding moet je hebben gevolgd, daar wordt je opgeleid tot algemeen brandweerman en leer je de basis het brandweerman zijn, zoals het gebruiken van brandweerslag.  De belangrijkste vaardigheid die ik heb geleerd bij de brandweer is hoe je in een noodsituatie rustig kan blijven, want door deze vaardigheden kun je rustig handelen. Zoals terugdenken aan bepaalde blustechnieken of aan bepaalde bevrijdingstechnieken, vooral dus terugdenken aan de basisvaardigheden die je in praktijk kan toepassen zorgt ervoor dat ik rustig blijf.”

Kun je een situatie beschrijven die je het meest is bijgebleven tijdens je werk als brandweervrijwilliger?

“Op de A16 was er een busje achterop een vrachtwagen geknald en de persoon in het busje zat zwaar bekneld en toen wij er aan kwamen als tweede wagen vatte het busje vlam. De bestuurder van het busje overleefde dit dan ook niet en die hebben we na een tijdje op een afgelegen locatie er respectvol uit gehaald. Deze situatie is het meest bijgebleven, omdat het een heftig beeld was.”

Wat is het meest uitdagende aspect van het werk?

“Je weet niet wat een dag brengt het ene moment lig je lekker op de bank en vijf minuten later ga je met sirenes uit de brandweerkazerne om naar een huisbrand te gaan. Dus het schakelen van rustig naar actie is wel uitdagend.”

Hoe ga je om met stressvolle of emotioneel zware situaties?

“Over praten met collega’s maar ook met vrienden en familie. Maar tegen vrienden en familie vertel ik het wel in grote lijnen en laat ik de details meestal eruit”

Hoe is de samenwerking binnen het team van vrijwilligers en beroepsbrandweerlieden?

“In Teteringen is het alleen maar vrijwilligers, maar met Breda hebben we goed contact en daar zitten wel beroepsbrandweerlieden. En we zijn allemaal hetzelfde opgeleid dus we doen dezelfde dingen dus die samenwerking is niet heel anders.”

Hoe combineer je je werk als brandweervrijwilliger met je privéleven en/of andere baan?

“De baas van mijn fulltime werk werkt ook bij de brandweer en heeft mij aangespoord om ook bij de brandweer te gaan. Dus als ik aan het werk ben en de pieper gaat moet je gaan. Ook tijdens dat ik aan het werk ben kan ik dus opgeroepen worden en naar de brandweer toe moeten. Mijn baas gaat dan ook mee aangezien hij ook bij de brandweer werkt en mijn collega’s weten er allemaal vanaf dus dat is nooit een probleem.”

Wat verwacht het team van elkaar tijdens een incident?

“Goeie communicatie, kijk dat klinkt heel cliché maar communicatie is ‘the key’ op dat soort momenten.”

Wat vind je het mooiste aan het werk als vrijwilliger bij de brandweer?

“Mensen helpen die in nood zijn en ook de spanning en natuurlijk de sensatie waar je mee te maken krijgt.”

Hoe denk je dat je werk als brandweervrijwilliger impact heeft op de gemeenschap?

“Wij staan 24/7 klaar voor iedereen die in nood is mens, dier en milieu en daar dragen wij aan bij.”

Wat zou je zeggen tegen iemand die overweegt om brandweervrijwilliger te worden?

“Gewoon doen, want het is harstikke mooi dat je iets kan betekenen voor de gemeenschap en het brandweer werk zelf is gewoon harstikke leuk en heel veelzijdig. Taken uitvoeren, die adrenaline kick en dat is waar je voor gaat een mooie goeie inzet. De afloop kan niet altijd goed zijn voor de slachtoffers, maar als wij goede inzet hebben getoond kunnen we toch tevreden zijn.”

Hoe vaak word je opgeroepen en hoe snel moet je reageren?

“Vorig jaar zijn wij 70 keer opgeroepen en je moet reageren op een melding binnen 20 seconde. Zodra de pieper gaat dan kun je aangeven opkomen of afwijzen en als je drukt op opkomen dan ga je zo snel mogelijk naar de kazerne. Waar je dan binnen 6 minuten de kazerne moet uitrijden.”

Welke soorten incidenten kom je het vaakst tegen als vrijwilliger?

“Lozen incidenten dat er eigenlijk niets aan de hand is, zoals een brandweeralarm die afgaat en er niets blijkt te zijn. We doen het uiteindelijk toch voor de vlammen dus we balen dan wel.”

Hoe zie je je toekomst als brandweervrijwilliger?

“Nog lang en ik wil uiteindelijk ook mijn chauffeurs papieren halen en bevelsvoeder papieren, omdat dat een mooi uitbreidingspakket is op het brandweer zijn. Want als bevelvoeder krijg je de leiding over de manschappen die achterin zitten en dat is wel heel gaaf. Misschien dat ik ook ooit nog beroepsbrandweerlieden wordt, maar voor nu is vrijwillig goed voor mij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *