Column: Ik ben geen satanist omdat ik naar metal muziek luister 

0

Foto: unsplash

Geschreven door Ariadne de Goeij.

Ik heb het echt al zo vaak gehoord van mensen om me heen: ‘Metal muziek klinkt zo agressief en duister, je moet wel satanist zijn om ernaar te luisteren.’ Natuurlijk slaat dit helemaal nergens op. Wat heeft mijn interesse in muziek nou te maken met waar ik in geloof? 

Ikzelf ben bijvoorbeeld gewoon gelovig en luister fanatiek naar verschillende metalbands. Concerten van metalcore en heavy metal bijwonen is ook gewoon 1 van mijn leukste bezigheden. Ik vind het gewoon leuk om lekker los te gaan op wat lompe muziek. Is toch niks mis mee? Je ziet mij toch ook niet haat gooien naar mensen die naar andere soort muziek luisteren? Daarom is er juist zo veel verschillende soorten muziek, ieder vindt wat anders leuk. Ik vind dat we elkaars muzieksmaak gewoon moeten respecteren.  

Het is echter wel zo dat de meeste heavy metal, metalcore en deathcore bands aangeven niet gelovig te zijn, maar dat ze eerder atheïstisch zijn. Er bestaan vast wel metalbands die gebruik maken van satanistische figuren en symbolen, maar bij de meerderheid is dat gewoonweg niet het geval. Dus waar de generalisatie dat elke metal fan een satanist is vandaan komt, ik heb geen flauw idee.  

De mensen die metal satanistisch noemen hebben vaak ook nooit de tijd genomen om een keer daadwerkelijk naar de muziek te luisteren. Want al hoewel het altijd heel lomp en agressief klinkt als het gaat om de melodie, gaan de teksten vaak over sociale vraagstukken, innerlijke conflicten en het verwerken van trauma’s.  

Ik vind het gewoon vervelend om steeds oordelende blikken te krijgen als ik vertel naar wat voor muziek ik luister. Alsof ik me zou moeten schamen om mijn muzieksmaak. Het is eigenlijk gewoon belachelijk dat ik het gevoel krijg dat ik moet verantwoorden waarom ik naar bepaalde muziek luister. Ik vraag dat namelijk nooit van anderen. Als zij iets leuk vinden, des te leuker dat zij iets hebben gevonden waar zij van genieten toch? Waarom geld dat niet voor mij en mijn muzieksmaak? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *