Review : Festival Cement voor nieuwe theatermakers

0

Ieder jaar wordt in Den Bosch “Festival Cement” gehouden. Dit is een 9-daags evenement waarbij nieuwe theatermakers hun werk kunnen laten zien, wij zijn op vrijdag 22 maart langgeweest bij de Verkade Fabriek en Pand18

Blok Cement

Tijdens Festival Cement wordt aan Theateracademies de kans gegeven om “Blok Cement” te volgen, waarbij HBO Theater/Muziek studenten de kans krijgen workshops te volgen en te praten met de theatermakers die op het festival spelen, hierbij sluiten jaarlijks iniedergeval ArtEZ university of the arts en Fontys academy of the arts aan.

De Voorstellingen

Bij “Zucht” van Jelle Huizinga waren er veel lichtflikkers, toen wij gingen had ik de nacht ervoor 3 uur slaap gehad waardoor ik, op momenten dat dit snel flikkerde mijn ogen automatisch dicht deed, maar wanneer dit op langzaam stond werden we juist wakker gemaakt, aan de tekst van de muziek kon je horen dat het over verslaving en mentale gezondheid ging in Rock stijl, Jelle heeft een heel intensieve 

Na de voorstelling hebben we een gesprek gehad met Jelle en Sam Schwarz waarin ze aangaven deze voorstelling over Jelle zijn eigen verhaal te hebben gemaakt. Wij vonden het heel interessant om te horen hoe Jelle tijdens zijn therapie alle teksten heeft geschreven.

Nadat we bij Zucht waren geweest zijn we teruggelopen naar de Verkade Fabriek om naar “Mama Missa Nova” te gaan kijken, deze is gemaakt door Timo Tembuyser

Het is het tegenovergestelde van Zucht omdat er hier juist modern en klassiek wordt gebruikt om het verhaal te vertellen, het publiek zit in een cirkel om de spelers heen en de spelers zingen ook achter het publiek, de voorstelling is volledig in het Engels, iets wat wij heel knap vinden omdat de maker Vlaams is en dus niet standaard Engels praat, je kon geen accent horen. Tijdens de voorstelling komen de spelers stuk voor stuk naar voren om hun verhaal te vertellen via dans, tot Kenneth naar voren komt, Kenneth vertelt in taal hoe ze nooit is geaccepteerd als transvrouw en de wereld hierin zou moeten veranderen.

Het was de premièrevoorstelling waardoor er een extra lang slotapplaus was en er bloemen werden uitgedeeld aan de spelers.

En het eten?

Wij kregen de kans backstage een hapje mee te eten, dit was volledig vegetarisch, er waren ook veganistische opties, er was een loopbuffet waar je zelf kon opscheppen wat je wilde hebben waarbij je de keuze had uit pasta, Aardappels, Salade, “Vlees” en Groente, wij hebben van alles wat gepakt om het zo goed mogelijk uit te testen, het eten was wel koud, maar dit komt omdat er voor alle theatermakers tegelijk gekookt moet worden waardoor alles in grote, metalen bakken ligt om op te scheppen met iemand die erbij staat om te controleren dat er geen mensen eten pakken die dat niet horen.

Verder was hst eten wel lekker, heel fijn dat er vegetarische en veganistische opties zijn! Er was iemand binnen de groep die glutenvrij moet eten en ook daarmee werd netjes rekening gehouden, er is een aparte ruimte in de Verkade Fabriek gereserveerd waar de makers en spelers kunnen eten zonder gestoord te worden door het publiek en voor het drinken krijg je als maker tegoedbonnen, met zo’n bon kun je alles halen bij de bar wat je wilt. 

Al met al hebben wij een hele leuke avond gehad, Festival Cement is in 2025 weer terug in Den Bosch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *