Uitholling van kunst en cultuur in het middelbare onderwijs

0
tekenen

Foto door javier gonzalez via Pexels

Geschreven door Lucas Taal.

Kunst en cultuur is erg belangrijk voor de samenleving” spreekt de overheid zo vaak uit maar hun daden zijn in werkelijk heel anders. Langzamerhand wordt er steeds meer afgepakt van kunst en cultuur. Cristel Eijsvogels (docent CKV en handvaardigheid, Dongemond College Raamsdonkveer) vertelde haar verhaal over hoe Kunst en Cultuur op middelbaar onderwijs uitgehold wordt. 

“In mijn 22 jaar dat ik dit werk al doe, zie ik dat er steeds meer uren op creatief gebied wordt weggenomen en steeds meer aandacht naar de theorievakken gaat zoals wiskunde. Het is voor mij duidelijke dat de overheid theoretische intelligentie belangrijker vindt dan creatieve intelligentie. Hierdoor zullen kinderen die hoogbegaafd zijn in de creatieve kant van school nooit zo goed uit de verf komen als kinderen die theoretisch hoogbegaafd zijn. Daarom is het erg belangrijk dat er meer uren op creatief vlak moet terugkomen. De overheid doet alsof het heel erg belangrijk vindt maar in werkelijkheid is het heel anders. Het budget voor de kunst en culturele vakken wordt jaar op jaar ook verder beperkt. Dit zie ik duidelijk dat het geld beschikbaar voor materialen steeds minder wordt. Verder zijn de bezoeken aan culturele instellingen ook teruggebracht tot onder het minimum”. 

“Het verval van kunst en cultuur is, vanuit mijn optiek, in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Door minder uren, minder budget, heeft het vak weinig te bieden, en daardoor is het erg moeilijk om de jeugd te enthousiasmeren. Hierdoor verwacht ik dat in de toekomst het vak helemaal zal verdwijnen, en de sector hier niet uitkomt”.  

Een te gek vak! 

“Kunst en cultuur op middelbaar onderwijs leert de leerlingen een combinatie van vakinhoudelijke geschiedenis, en hun de mogelijkheid om hun creativiteit te ontwikkelen.  

Door deze combinatie vind ik alles wat met mijn vakgebied te maken heeft heel erg leuk. Door mijn creatieve achtergrond samen met mijn jarenlange ervaring kan ik zelf mijn lessen vormgeven om zo de leerlingen een uitdagende, maar leerzaam traject aan te bieden”. 

“Kunst en cultuur komt uit de mens zelf en is daarom in welke vorm dan ook een symbool van ons zelf. Het zet ons aan het denken, over onszelf en over de samenleving. Hierdoor ontstaat er een beter sociaal milieu, betere omgangsvormen tussen mensen en beter begrip tussen culturen”. 

Hoe ik verzeild geraakt ben in het onderwijs? 

“Na mijn middelbare school ben ik naar het Sisa in Antwerpen gegaan. Dat is en school voor reclame tekenen, maar na een jaar merkte ik dat mijn interesses hier niet lagen en ben gestopt met de opleiding. Na mijn M.D.G.O.A.W opleiding, wat te maken heeft met zorg en wel zijn, ben ik in Tilburg een docenten opleiding gaan volgen op het Fontys hogeschool. Na die opleiding ben ik les gaan geven in het middelbaar onderwijs. Dit doe ik nu al 22 jaar met veel plezier doen. In mijn 22-jarige carrière heb ik op 3 scholen gewerkt, in 3 verschillende provincies, op alle niveaus van VMBO basis tot en met VWO”.    

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *