Na lang wachten is op 2 februari eindelijk de nieuwe Apple Vision Pro te koop in de winkels. De Vision Pro is een AR/VR bril die je met je ogen, stem, en handen gebruikt. De eerste mensen hebben hem al in gebruik genomen. De verwachtingen zijn erg hoog, maar werkt hij echt zo geweldig als iedereen hoopt? 

Tijdens de WWDC 2023 heeft Apple eindelijk de langverwachte bril onthuld. Op 19 januari van dit jaar was het exclusief mogelijk om in de Verenigde Staten een pre-order te plaatsen, waarbij maar liefst 160.000 brillen in dat weekend werden gereserveerd. 2 februari werden de eerste exemplaren uitgeleverd. En dit allemaal terwijl de Vision Pro voor $3499,- dollar te koop staat.

De Apple Vision Pro is een AR/VR-headset die digitale content in de fysieke wereld projecteert. Het is ook mogelijk om de bril uitsluitend als VR-bril te gebruiken, waarbij de 12 camera’s worden uitgeschakeld en je volledig wordt ondergedompeld in een virtuele omgeving. De Vision Pro is een soort computer, maar dan voor op je hoofd wat door Apple ‘spatial computer’ wordt genoemd. Aan de buitenkant van de bril kan iemand jouw ogen zien door een scherm. Het lijkt dan net alsof iemand jou ziet zonder de bril. Hierbij wordt gebruik gemaakt van EyeSight. Sensoren aan de binnenkant van de bril registreren jouw ogen en de bewegingen ervan. Dit wordt ook gebruikt als je videobelt met iemand. De mensen zien dus niet jouw ‘echte’ gezicht, maar een virtuele projectie. Ook geheel nieuw is OpticId. Dit is een nieuwe manier van Apple om je apparaat te openen zonder de toegangscode. Het scant de iris van jouw ogen en aan de hand daarvan word je apparaat ontgrendeld.

Het bedienen van de Vision Pro doe je door middel van je handen en je ogen. Met je ogen kan je bijvoorbeeld een app openen en met je vingers kan je swipen door een pagina. Je kan een Magic Keyboard van Apple koppelen en op dat toetsenbord typen of je typt op een virtueel toetsenbord. Ook kan je je Mac heel simpel koppelen en dan kan je met de bril verder werken met wat je bezig was op je Mac.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. De accuduur van de bril is bijvoorbeeld beperkt tot 2 uur, waarna opladen noodzakelijk is. Je kan een extra accu kopen en die kosten maar liefst $200,- dollar per stuk. Ook kan je de bril nog niet in Nederland kopen. Als je nu een exemplaar zou willen, moet je dus naar de Verenigde Staten afreizen of je kan hem door een bekende op laten sturen. Ook waren de eerste problemen al gemeld bij Apple. Zo zou het niet mogelijk zijn geweest om zelf je toegangscode te resetten bij de bril als je die kwijt was geraakt. Inmiddels is dit al opgelost door middel van een software update. Apple zegt dat de bril een revolutie is in de technologie, maar hoe denk jij hierover?

Bron foto: Unsplash

Geschreven door Niels Verbunt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *