Minister Wiersma: ‘’Het is een enorme opgave, ook voor het onderwijs’’ 

0

Geschreven door Sebastiaan van Veen.

Er komen veel vluchtelingen richting Nederland wegens de oorlog in Oekraïne, daar horen natuurlijk ook kinderen bij, ook voor hun is goed onderwijs van belang. Er worden 15.000 tot 25.000 Oekraïense kinderen en jongeren verwacht die allemaal onderwijs nodig hebben. Minister voor primair en voortgezet onderwijs Dennis Wiersma vertelde bij WNL Op Zondag hoe belangrijk onderwijs is voor Oekraïense kinderen. 

Foto door Arthur Krijgsman via Pexels

‘’In eerste plaats is het een enorme opgave voor de kinderen die ook hier naartoe komen, je laat je huis achter, je school, je vriendjes en in heel veel gevallen ook nog je vader’’, zegt Wiersma. Momenteel worden kinderen uit Oekraïne opgevangen op de nieuwkomerscholen, daar zijn er een aantal honderden van in Nederland. Daarnaast worden er ook nog extra voorzieningen geregeld voor de scholen waar er geen plek meer is. 

Bij de nieuwkomerscholen is het belangrijkste om Nederlands te leren, maar het is mogelijk dat de Oekraïense kinderen na de zomer al weer terug kunnen. Toch vindt Wiersma het belangrijk dat er Nederlands wordt geleerd. Er zitten soms wel twintig nationaliteiten in een klas, die allemaal een andere taal spreken. Het leren van Nederlands zorgt er dan voor dat er een onderlinge band gecreëerd kan worden.  

Ook weten we niet hoe lang de oorlog zal duren, op een nieuwkomerschool zit een leerling een à twee jaar, daarna ga je naar het regulier onderwijs. Dan is het belangrijk om de Nederlandse taal te beheersen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *