Vier carnaval in Oeteldonk of Kruikenstad 

0

Door Sarai van Baardwijk

Carnaval staat weer op de stoep en mensen zijn al heel enthousiast erover hier kunt u de 2 grootste steden in Brabant vinden waar carnaval wordt gevierd en de tradities ervan. Brabant staat bekend als grootste carnavalsprovincie van Nederland vooral in Den-Bosch (Oeteldonk) is carnaval groot maar natuurlijk wordt het ook in Tilburg (Kruikenstad) gevierd. 

Rood, wit en geel zijn de traditionele kleuren van carnaval in Den-Bosch een paar traditionele dingen van Den-Bosch zijn de blauwe boerenkiel dat is een typisch jasje voor mensen daar, mensen kopen ook emblemen om het jasje te versieren. De kikker is een veel gezien symbool tijdens carnaval in Den-Bosch het is symbool voor het Oeteldonks moeras. Boer Knillis staat symbool voor de oprichter van Oeteldonk, het kan ook als symbool voor de Oeteldonks boer gezien worden. Meestal staat hij metershoog te pronken op de markt vlak voor het zomerpaleis van de prins. 

Bonte avond
Er staat al veel op de planning voor carnaval in Den-Bosch zoals voor vrijdag 17 februari hebben ze ook al een bonte avond gepland. Zaterdag 18 februari is de aankomst van de jeugdprins. Op zondag 19 februari gaan ze Boer Knillis onthullen. De grote optocht is op maandag 20 februari. Voor nog meer leuke dingen kijk op de agenda. 

De kleuren van Tilburg zijn groen-oranje die kom je overal tegen met carnaval in Tilburg. Tilburg heeft ook zijn unieke dingen zoals De Kruikenzeiker het gebruik van de naam Kruikenzeiker komt voort uit het gebruik van urine bij enkele bewerkingen van de wol. Je hebt ook de Kruikenmunt die kun je in bijna heel Tilburg gebruiken om een drankje te halen, ook heeft Tilburg zo zijn eigen worden zoals daar is Alaaf een carnavalsgroet en zo hebben ze er nog meer. 

Kroegendweeltocht
Ze hebben ook al een hele planning voor Tilburg hier kunt u zijn wat er allemaal te doen is, vrijdag 17 februari is de Kroegendweeltocht. Zaterdag 18 februari kunt u inhaol vinden ook kunt u op zaterdag Haandeschudde. Op zondag 19 februari is de opstoet in Kruikenstad. Kruikenstad in koor kunt u vinden op maandag 20 februari en op dinsdag 21 februari is et sebiet. 

Ik hoop dat jullie er ook bij zullen zijn want carnaval is maar eens in het jaar en anders moet u straks weer een jaar wachten alvast veel plezier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *