Ireen Wüst schrijft geschiedenis met goud op 1500 meter 

0

Foto: Hans Splinter/Flickr.com

Geschreven door Glenn Mutsaers

Ireen Wüst heeft in Peking historie geschreven met goud op de 1500 meter. De 35- jarige Brabantse is de enige sporter die vijf Winterspelen op rij een olympische titel heeft veroverd. Brons was er voor Antoinette de Jong. 

Wüst bleef met een uitstekend olympisch record van 1.53,28 de Japanse topfavoriete Miho Takagi (1.53,72) bijna een halve seconde voor. Dankzij de gouden medaille schrijft Wüst geschiedenis. Met deze titel is Wüst ook de eerste atleet ooit die op vijf Olympische Winterspelen op rij een gouden medaille wint. Ook is ze de eerste vrouw in de algemene olympische geschiedenis die dit ooit voor elkaar krijgt. 

Voor de dweilpauze zette Evgeniia Lalenkova de snelste tijd neer met 1:55:74. Na de dweil verscheen de eerste Nederlandse start. Marijke Groenewoud nam het op tegen de Chinese Yin Qi en reed een indrukwekkende race. Het tempo zakte niet ver in tijdens de race en met een tijd van 1:54:97 stond Groenewoud bovenaan. Lang kan Groenewoud niet genieten van de eerste plek, want snel werd ze van de hot seat gestoten door landgenote Antoinette de Jong. De Jong reed eerder Olympische Spelen nog een zeer teleurstellende 3000 meter, maar herpakte zich om de 1500 meter. Met een tijd van 1:54:82 kon De Jong tevreden zijn. 

Het hoogtepunt voor Nederland                             

Ireen Wüst stond voor de laatste keer aan de start op een olympische 1500 meter en maakte veel indruk Ze reed een uitstekend opgebouwde race en kwam in een olympisch record van 1:53:28. Over de streep. Met name de slotronde van 30,8 was erg indrukwekkend. 

Geschiedenis                                                                                                                                     

Ireen Wüst is geen nieuwkomer, Wüst won haar eerste gouden medaille en 12 jaar later is ze de succesvolste Nederlandse Olympiër aller tijden. Wüst zag het levenslicht in Goirle. Brabantser dan dat krijg je het niet, zou je denken, maar niets minder is waar: haar ouders zijn allebei Fries. Ireen’s vader komt uit Dokkum, haar moeder uit Leeuwarden. Het echtpaar verhuisde voor de geboorte van Wüst (in 1986) naar Goirle, maar veel familie van de schaatser woont in Friesland. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *