De invloed van kunst op onze emoties

0

Door Lysanne Schuijl

Kunst speelt al voor een enorm lange tijd een rol in het beïnvloeden van onze emoties. Kunst inspireert ons, ontroert ons, verheugd ons of soms troost het ons zelfs.  Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? Een stukje geschilderd papier kan toch niet mijn emoties bepalen?  

Wanneer we kijken of misschien wel luisteren naar kunst, activeert dit iets in de hersenen. Dit komt doordat een kunstwerk ons een gevoel van plezier kan geven. Maar het gaat verder dan dat. Kunst kan bijvoorbeeld ook helpen bij het verwerken van onze emoties en ze betekenis geven. 

Een wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat kunst een positieve invloed kan hebben op onze mentale gezondheid. Kunst kan bijvoorbeeld helpen met het verminderen van angst en stress. Dit komt doordat het kijken of luisteren naar kunst ons ontspant, ook focus je op iets anders dan je eigen zorgen.  

Kunst kan ook een positief invloed hebben op ons zelfbeeld en ons gevoel van eigenwaarde. Door naar kunst te luisteren of kijken begrijpen we onszelf beter en komen we meer in contact met onze emoties. Dit kan ons helpen om meer verbonden te voelen met jezelf maar ook met de mensen om ons heen. 

Kortom, kunst speelt een belangrijke rol in het beïnvloeden van onze emoties. Het kan ons helpen met het verwerken van emoties, ons ontspannen en ons in contact brengen met onszelf en de mensen om ons heen. Dit maakt kunst een waardevol aspect van het leven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *