Werken in een ‘niet-standaard’ sportschool

0

Door Iona Appels

David Dijkgraaf (21) vertelt over hoe het is om te werken in de sportschool bodyformance en hoe hij het ervaart. “Het zijn allemaal eigenlijk van die kinderlijke spelletjes die je misschien vroeger op de basisschool of middelbare altijd deed die je eigenlijk nu ook gaat doen, want ja deze doelgroep is wel wat ouder, maar ze blijven even fanatiek bij de oefeningen.” 

Waarom wou je gaan werken in een sportschool? 

Ik was het eigenlijk niet van plan, maar ik deed de opleiding ROC sport en beweging en toen kon ik extra diploma krijgen om fitness instructeur te worden en die heb ik toen behaald, maar niet met idee dat ik daar laten mee in zou gaan werken toen heb ik bij deze sportschool Bodyformance stagegelopen. Ik heb bij deze sportschool stagegelopen omdat ik hier al zelf sportte en toen ik klaar was met de opleiding kreeg ik de vraag: Hey yo, we zoeken nog mensen zou je het leuk vinden om hier te gaan werken. Zo ben ik hier een beetje terecht gekomen dus eigenlijk ben ik hier onbewust gaan werken. 

Hoeveel werk je hier per week? 

Ik werk daar elke dinsdag avond en dan geef ik groepslessen. Het is echt een sportschool die alleen maar groepslessen aanbiedt of personal training. 

Hoe is het om te werken in een sportschool? 

Ja, ik zeg altijd dit is niet de standaard sportschool zoals de basic fit, big gym enz. De schoonmaak en dat soort dingen hoef ik niet te doen, want dat gebeurt hier eigenlijk automatisch, maar ik vind het wel leuk, omdat ik hier de vrijheid krijg om trainingen te verzinnen. Ik kan zo tafeltennis erin doen, soms kan je iets met crossfit doen en soms iets met kracht. Het leukste is dat je van de deelnemers hoort dat ze het een leuke training vonden en dat ze altijd lekker bezweet weggaan en dat je denkt daar haal je wel voldoening uit en waardering wat belangrijk is. 

Hoe combineer je het werken in de sportschool met school en ander werk? 

Met school zit het eigenlijk wel mee altijd qua tijden dat ik op school zit. Het zijn voornamelijk de avonduren wanneer ik in de sportschool ben, dus meestal van 6 tot ongeveer half 10. Het andere werk doe ik altijd standaard alleen maar zaterdag, omdat het dan ook voor mij rust geeft. Ik heb bij de sportclub ook een vaste club mensen die ik eigenlijk altijd daarin de dinsdag trainingen geef dus wel makkelijk in te combineren en als ik een keer niet kan dan zeg ik gewoon: yo ik kan een keertje niet. Dan regelen ze meteen vervanging voor de dag dat ik dan vrij wil hebben en dat doen ze eigenlijk heel simpel en makkelijk over. 

Merk je dat er meer mensen gaan sporten? 

Ik denk een beetje dat die fase is geweest. Met corona merkte je dat mensen heel veel moeite hadden en wij als sportschool deden wel filmpjes opnemen voor de social media die de mensen thuis konden doen. Zware workouts, maar ook gericht benen of andere spiergroepen. Daarna merkte toen corona klaar was dat mensen echt heel veel kwamen om te sporten gewoon weer lekker fit te zijn ook al afvallen werd heel vaak genoemd, maar ook gewoon weer ff om onder de mensen zijn. Nu merk je wel de laatste tijd dat het met vlagen is. 

 Het is natuurlijk het koude weer is voorbij, daarom merkte je wel dat mensen heel veel terugkwamen, want nu weer het wat warmer wordt merk je wel dat mensen toch iets sneller een uurtje weer gaan hardlopen in plaats van dat ze naar de sportschool gaan. Dus het is echt wel gevarieerd qua weersomstandigheden, vakanties en tuurlijk ouders die zitten met jonge kinderen. 

Wat doe je om het een leuke les te houden? 

Mensen vinden het sowieso leuk als je ziet dat ze eigenlijk afhaken als het te zwaar wordt dat je dan juist ff gaat motiveren kom op dat je ff de oefeningen mee gaat doen met ze, maar ook hier heb ik de vrijheid om te verzinnen wat ik ga doen. Wat ik al zei plezier staat bij deze sportschool bodyformance echt voorop en daarom mag ik dus heel veel variëren met een tafeltennis toernooi tussen door, maar ook gewoon iets met pitten zakjes erbij en een squat moeten maken zodat je door je benen moet zakken en dat je daarna pittenzakjes moet gooien of af en toe crossfit of een box oefening of als mensen zeggen dat ze en bepaalde spiergroep willen doen dat je daarin gaat variëren.  

Dat je gaat luisteren naar de mensen wat hun, wat vinden ze leuk en vaak een wedstijd element wordt eigenlijk altijd aangegeven dat ze dat juist heel leuk vinden, maar ook wel gewoon de rust om ff te praatten tussen door als ze een set van 12 oefeningen hebben gedaan om gewoon te gaan pingpongen of iets andere leuke spelletjes te gaan doen, zoals dat er twee verschillende soorten pionnen staan en dat je op handen en voeten staan tegen over elkaar en dan noem ik een kleur en moeten ze die zo snel mogelijk aan tikken. Het zijn allemaal eigenlijk van die kinderlijke spelletjes die je misschien vroeger op de basisschool of middelbare altijd deed die je eigenlijk nu ook gaat doen, want ja deze doelgroep is wel wat ouder, maar ze blijven even fanatiek bij de oefeningen. 

Wat doe je om het sporten elke week gevarieerd te houden? 

Je probeert gewoon heel goed te kijken wat je doet. Ene week doe je pingpong, de andere week meer kracht of meer benen en nog een andere week meer fun of juist puur volle bak gaan dus daarin probeer ik veel te kijken. Ik heb ook een mooi boekje daarvoor waarin ik opschrijf wat ik die les heb gedaan en kan terugbladeren wat ik andere keren heb gedaan. Als ik niet meer weet wat ik heb gedaan kan ik ook in dat boekje terugbladeren of trainingen weer tevoorschijn toveren die mensen leuk vonden en iedereen doet dat natuurlijk op een andere manier maar voor mij werkt dat. Ik vind het ook leuk om nieuwe trainingen te verzinnen terwijl ik bestaande trainingen al onderhand klaar heb na de jaren die ik hier werk.  

  

Welke leeftijdsgroep geef je het liefst les en waarom? 

Hierbij bodyformance is het meeste wel gericht tussen de 30 en laten we zeggen de 50-60 zoiets. In de lessen die ik meestal geef vind ik wel ongeveer de leeftijd 30 -40-28 zoiets eigenlijk altijd wel het leukste om te geven, want die mensen die hebben het al druk thuis met kinderen, werk en dan komen ze hier echt puur voor ontspanning en toch weer plezier te beleven en dan volle bak te gaan. Nu wij hier niet echt de leeftijd categorie -18, omdat deze sportschool bodyformance is vooral gericht op de wat ouderen aangezien het een iets duurdere sportschool is vergeleken met een basic fit. We willen hier ook echt dingen aanleren, zoals: de juiste techniek. 

Er zijn veel mensen die naar een basic fit, big gym gaan die weten nog niks van de techniek af en dan op jonge leeftijd ga je toch je spieren trainen ook al weten ze niet wat goed is voor hun spieren en dan doen ze maar wat. Vaak op die leeftijd krijg je meer blessures. Bij bodyformance bieden wij ook begeleiding aan voor de oefeningen, maar ook als mensen willen afvallen bieden wij training schema’s die ze wel bij een basicfit of big gym kunnen gebruiken. Het is best wel gevarieerd. Soms kom je ook wel wat oudere mensen tegen, maar dan moet je gewoon verschillende oefeningen, want die bouwen spieren anders. Dat vind ik ook wel leuk dat het verschillende doelgroepen zijn die ik af en toe heb in de les. Soms zijn er ook mensen die meegaan met de ouders. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *