Geldpraat: de top 10 meest waardevolle spelers op de Nederlandse velden 

0

Door Boyd Snijders

De afgelopen jaren heeft er heel wat talent op de Nederlandse velden gevoetbald; hier heb je een lijstje van de meest waardevolle spelers op de Nederlandse velden op dit moment. (Bron: Transfermarkt.nl) 

#1 Jurrien Timber – €42 miljoen 

Ook al is de marktwaarde van de 21-jarige centrale verdediger sinds de laatste update van Transfermarkt.nl gedaald van 45 naar 42 miljoen, staat hij nog steeds aan kop als meest waardevolle speler in Nederland. De 15-voudige Oranje-international heeft dit seizoen elke wedstrijd gestart voor de Amsterdammers en kan nog als enig lichtpuntje gezien worden voor Ajax in een anders matig seizoen. 

#2-3 Ibrahim Sangaré – €35 miljoen 

De 25-jarige Ivoriaan speelt al ongeveer 2,5 jaar in Eindhoven en heeft zich sindsdien uitgeroepen als een van de beste spelers van Nederland. De 24-voudig Ivoorse-International heeft dit seizoen 4 goals en een assist, als zijn dat natuurlijk niet zijn beste punten als verdedigende middenvelder, zijn de goals die hij scoort vaak prachtig. Zijn kwaliteit ligt meer in de verdediging en bal overnames. Is hij dit seizoen net als Jurrien Timber een enig lichtpuntje in een matig seizoen voor de Eindhovenaren. In 2020 kocht PSV Sangaré voor zo’n 7 miljoen, zo zouden ze dus een flinke winst kunnen boeken zouden ze hem verkopen. 

#2-3 Edson Alvarez – €35 miljoen 

Op de gedeeltelijke 2de plaats staat de 25-jarige verdedigende middenvelder van Ajax, Edson Alvarez. De Mexicaan heeft zich sinds de start van 2022 flink bewezen, en daar is zijn transferwaarde in mee gegaan, zo is zijn marktwaarde sindsdien bijna verdubbeld van 20 naar 35 miljoen. 

#4-6 Orkun Kökcü – €30 miljoen 

Op de 4/5/6de plaats hebben we Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü, de 22-jarige middenvelder die al sinds 2014 zijn ervaring op doet in Rotterdam is er sinds het begin van 2022 in geslaagd om zijn marktwaarde te verdubbelen sinds dat hij sinds toen met zijn team de Conference League-finale heeft gehaald en zijn team dit seizoen realistisch naar een dubbel kan leiden, en misschien wel een triple als je heel ambitieus bent. 

#4-6 Xavi Simons – €30 miljoen 

Weer een gedeeltelijke plaats, dit keer met Xavi Simons op plek 4/5/6. De Amsterdammer is al sinds zijn vroege tienerjaren een sensatie en werd jarenlang beschouwd als wereldtalent die op zijn tijd makkelijk met de wereldtop meeging. Sindsdien hij nog bij Barcelona speelden stapte hij over naar Paris-Saint-Germain, waar hij weinig kansen kreeg. Maar afgelopen zomer schokte PSV de voetbalwereld, toen de Eindhovenaren de nogsteeds-erg-getalenteerde middenvelder transfervrij overnam uit Parijs. De 19-jarige jeugd-international had veel te bewijzen in Eindhoven maar volbracht al zijn beloftes; dit seizoen staat hij al op 13 goals en 7 assists uit 26 wedstrijden, en dat vanuit het middenveld, reden genoeg ook om met Oranje mee te gaan naar Qatar, wat hij dan ook deed. 

#4-6 Mohamed Kudus – €30 miljoen 

Met nog een speler op 30 miljoen hebben we Mohamed Kudus, ook al heeft de Ghanees maar de helft van de wedstrijden in de Eredivisie dit seizoen in de basis gestaan, heeft hij zich sinds het begin van het seizoen genoeg bewezen om van 10 miljoen naar 30 miljoen te gaan, met 11 goals en 2 assists in 25 wedstrijden doet de 22-jarige aanvallende middenvelder het dit seizoen erg goed. 

#7 Steven Bergwijn – €24 miljoen 

Op plek 8 hebben we de enige speler waarvan zijn transferwaarde sinds jaren aanzienlijk is gedaald, Steven Bergwijn. Toen hij in Januari 2020 PSV verliet was hij 35 miljoen waard en vertrok hij voor 31 miljoen. Nog geen 2,5 jaar later, Juli 2022, keerde de Amsterdamse vleugelspeler terug naar zijn geboorteplaats voor 31,5 miljoen, terwijl hij maar 18 miljoen waard was toen, was als velen slecht handelswerk zal worden genoemd door de Amsterdammers. Sinds het begin van het seizoen heeft de 25-jarige linksbuiten zijn marktwaarde iets kunnen ophalen, maar nog steeds is hij niet terug naar het niveau wat hij nog geen 3 jarig had. 

#8 David Hancko – €20 miljoen 

De 25-jarige Slowaak, die dit seizoen is overgekomen van Sparta Praag naar Feyenoord voor 6 miljoen heeft zijn transferwaarde dit seizoen al flink kunnen omhooghalen van 4,5 naar 20 miljoen. Dat komt mede door dat de Slowaakse-Internationaal al heel het seizoen als een rots in de verdediging van de Rotterdammers staat. De centrale verdediger die alle wedstrijden dit jaar in de Eredivisie in de basis heeft gestart maakt goed kans om met zijn team dit seizoen de dubbel te pakken. 

#9-10 Calvin Bassey – €18 miljoen 

De Nigeriaanse centrale verdediger die dit seizoen overkwam van Rangers naar Ajax voor 23 miljoen terwijl zijn marktwaarde maar 10 miljoen was, komt op plek 9/10. Al is zijn marktwaarde dit seizoen al flink gestegen, heeft de 23-jarige Nigeriaan zijn transferbedrag nog niet echt helemaal waargemaakt, maar we zullen zien wat de volgende seizoenen voor hem in petto hebben. 

#9-10 Lutsharel Geertruida – €18 miljoen 

Op de 9/10de plek vinden we oer-Rotterdammer en Feyenoord-jeugdproduct Lutsharel Geetruida, die sinds het begin van 2022 zijn waarde heeft vastgesteld voor de Rotterdammers, hij heeft sindsdien zijn waarde kunnen verdubbelen, en het zal vast nog meer stijgen na een Oranje-debuut en een mogelijke dubbel met Feyenoord. 

Heel de top 10 samen is zo’n €282 miljoen. Leuk feitje: Dat is nog steeds zo’n €70 miljoen dan dat Chelsea alleen in Januari 2023 heeft uitgegeven, die gaven €350 miljoen uit in één maand. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *