De Pont heeft primeur tentoonstelling Kara Walker 

0

Kara Walker, Untitled, 1997-1999 Courtsey of Sikkema Jenkins & Co and Sprüth Mager.

Geschreven door Freek Savenije

Museum De Pont in Tilburg opent komende zaterdag een tentoonstelling met het werk van Kara Walker genaamd: A Black Hole Is Everything a Star Longs to Be. Een expositie waarin nieuwe kunstwerken uit de privécollectie van de kunstenaar worden getoond. In Nederland heeft De Pont de primeur in het tonen van deze verzameling kunstwerken.  

Kunstenaar 

Kara Walker is een Amerikaanse kunstenaar die veel met papier voorstellingen maakt waaraan bepaalde gedachten vastzitten. Marie-José Eijkemans, hoofd Educatie van De Pont vertelt over die gedachten: “Kara Walker is iemand die belangrijke actuele maatschappelijke issues ter sprake brengt over bijvoorbeeld machtsongelijkheid ten aanzien van mannen en vrouwen en het verschil tussen wit en zwart. Nu met de Black Lives Matter beweging. En de Amerikaanse politiek speelt een ook een grote rol in haar identiteit omdat ze een zwarte vrouw in een segregeert Amerika leeft. En ook het feit dat ze een vrouw is speelt mee omdat er nog altijd meer werk van mannelijke kunstenaars in musea hangt dan van vrouwelijke.”  

Werken 

De kunstwerken beslaan een grote omvang. Honderden tekeningen met onderwerpen van de slavernij tot het huidige Amerikaanse politieke klimaat. Met die onderwerpen vraagt Walker toeschouwers vraagtekens te zetten bij de algemene opvatting en diepgewortelde meningen over deze onderwerpen. Om er van een andere kant naar te kijken. Een ander onderdeel van de tentoonstelling zijn animaties waarin op eenzelfde manier naar identiteit en de samenleving wordt gekeken. 

Samenwerking 

Samen met musea uit Frankfurt en Bazel is het gelukt om de 650 tekeningen en 5 animaties over het leven van de Amerikaanse Walker naar Europa te halen. Kara Walker komt zelf ook naar de tentoonstelling kijken. Eijkemans zegt daar dit over: “Normaal gesproken bouwt iedere kunstenaar zelf zijn of haar tentoonstelling in het museum op. Maar nu vanwege de coronaperiode is dat ingewikkeld. Ze bouwt mee op afstand vanuit New York. Ze heeft ook een maquette van De Pont dus ze is er erg bij betrokken maar niet hier. In mei houden we een zomerfeest waar we de opening gezamenlijk met haar hier vieren.” 

Bootsproject 

De Pont heeft parallel aan de tentoonstelling over het werk van Walker een Bootsproject opgestart voor jongeren. Doel van dit project is dat jongeren samen de tentoonstelling bekijken en daarna is gesprek gaan met elkaar over de thema’s waar Walker in haar werk aandacht voor vraagt. Eijkemans vertelt: “Deze discussie vindt plaats aan een grote ronde tafel met stoelen op verschillende hoogten eromheen. De een zit op een krukje terwijl de ander op een hoge troon plaatsneemt. Dit is gedaan om de ongelijkheid echt voelbaar te maken door middel van kunst. Omdat als je op het krukje zit je je misschien in het gesprek ook de mindere. Als jij op de keizerstroon zit dan ben je misschien wel het alfamannetje.” Deze tafel is een kunstwerk van Tommy van der Loo en wil de ongelijkheid van mensen hiermee benadrukken. 

Verder heeft het museum de gratis donderdagavond geïntroduceerd. Vanaf 24 februari kan het publiek elke week een avond gratis naar het museum om dat te bewonderen maar er worden dan ook extra activiteiten georganiseerd. Dit is mede bedoeld om vooral jongeren te trekken en te interesseren in kunst. En ook het museumcafé is eraan verbonden om het publiek een speciale maaltijd voor te schotelen. 

De tentoonstelling A Black Hole Is Everything A Star Longs To Be van Kara Walker is vanaf zaterdag 19 februari tot en met zondag 24 juli te zien in museum De Pont in Tilburg. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *