Fotograaf Liza: ‘’Je moet echt niet bang zijn om hulp te vragen’’  

0

Geschreven door Neeltje van Rijswijk.

Hoe word je nu fulltime fotograaf? Hoe kom je daar en wat kun je allemaal bereiken? Ik ben in gesprek gegaan met fotograaf Liza van de Ven en heb haar wat vragen gesteld over haar fotografie en hoe ze haar toekomst als fotograaf ziet. 

Wat is je naam? 

Liza van de Ven. 

Wat voor werk doe je? 

Fotografie, oh ja en de Albert Heijn. Daar werk ik 20 uur per week. 

Dus je doet nog part time werk naast je fotografie? Wil je wel full time gaan fotograferen? 

Ja dat het liefst wel natuurlijk. Zeker nu ik meer persoonlijke opdrachten krijg maar ook omdat ik altijd denk dat ik het nog beter kan en als ik dit dan full time ga doen dan kan ik meer leren en meer doen dan dat ik nu doe 

Wat is je tot nu toe de leukste fotografie opdracht die je hebt gekregen? 

Tot nu toe wel de allerleukste… Ik vond ze allemaal wel leuk maar er was 1 band die heb ik ook gefotografeerd en toen backstage en ook voor dutch scene mocht ik artiesten doen en dat vond ik ook tof. Er was toen ook een blad genaamd the cactus (????) en daar mocht ik ook interviews voor doen en foto’s bij maken en dat vond ik ook zo erg tof, dat je zo mensen leert kennen en dat je dat dan ook zo mag vastleggen en dat is toch wel echt wat ik het leukste vind, zo’n portret serie dat je naar mensen toe gaat. Dat doe ik nu dan ook wel vaker vrijwillig. Laatst heb ik ook honden gefotografeerd maar dan bij een bedrijf dat noodzakelijk portretten wou maar dan met honden en dat vind ik ook leuk. Maar het leukste om te doen vind ik dan toch wel echt mens en hond, maar dat is ook allemaal erg divers. 

Wat zou je het liefst willen bereiken met je werk? Wat zou je dan het liefste willen doen? 

Ja dan het liefste een serie met maatschappelijke thema’s waarmee ik een verschil zou kunnen maken voor mens en de wereld. Ik ben nou bezig met een nieuwe autisme serie, want alle eerdere series die ik al heb gemaakt over autisme gingen over mij, dan ga ik nu naar andere mensen toe en kijken hoe die daarmee omgaan. Daar doe ik dan ook een deel video bij. Ja nee ik wil toch echt wel een fulltimebaan waarmee ik kan doen wat ik wil. Bij de Albert Heijn werken is fijn voor de zekerheid maar fotografie is echt mijn passie. Dus als ik dan ook series maak en die dan ook in tijdschriften komen of ik bladen en dat ik dan echt ook mensen informeer met mijn werk, dat is toch wel echt het vetste. Stel je voor dat ik in de Volkskrant zou kunnen komen of de trouw? Ja dat vind ik toch wel heel erg vet. 

Heb je ook al enig idee hoe je daar wilt komen? 

Nee, hahaha. Ik doe wel eens een serie naar dat soort bladen mailen maar dat doen er zoveel. Je moet maar 1 keer hebben dat je in dat gedeelte komt dat ze het zien en denken, hey! Dat past hierbij, want ze krijgen zoveel mailtjes binnen. Je moet echt opvallen met je werk, en dat is het ding. En ook qua journalistiek daar krijg je bijna geen geld voor. Je moet echt iets hebben dat super erg opvalt. Maar vorig jaar had het Nederlandse autisme fonds wel mijn serie gedeeld. Dus ik ga wel die serie delen en dan ga ik die serie die daarbij past ook naar hun mailen omdat het erbij past en hopelijk ziet iemand dat dan en denkt ‘’ oh! Zo iemand moeten wij hebben.”  Het is vooral veel werk maken en dat laten zien. Maar dat kan je dan ook weer laten zien in exposities Iedereen zit nu op social media maar exposities zijn er ook nog dus daar probeer ik me ook meer op te focussen. Op social media gaat het op een gegeven moment alleen nog maar om likes terwijl het wel om je werk moet gaan. Ik vind dat erg jammer en ik denk dat meer mensen daar een balans in moeten vinden. 

Heb je wel altijd alle support die je nodig hebt gehad voor je werk gekregen? 

Vooral van mijn vrienden, van mijn ouders niet zo. Die snappen het niet zo, die stonden daarbij niet zo stil. Maar als ik dan zo’n expositie had dan waren ze daar wel altijd bij. Maar vragen stellen over wat ik dan aan het doen was dat deden ze niet. Maar zo zijn ze gewoon als mensen dus das wel een beetje een ding. Maar dan heb je nog wel mijn oma, die was daar wel meer mee bezig, en mijn tante ook. Die vroegen ook inhoudelijk naar de serie die ik dan aan het maken was. Mijn vader vroeg meer dingen zoals ‘’waarom heb je dit niet zo bewerkt?’’ en dan moest ik dat allemaal gaan uitleggen. Nee meeste van de support die ik kreeg kwam toch echt van mijn vrienden. 

Heb je nog tips voor mensen die later willen gaan fotograferen? 

Vooral fotograferen, kijken naar andere. Je kunt ook echt wel een beeld namaken maar je moet echt wel gaan kijken naar hoe jij iets wilt vastleggen. Dat is het beste want anders dan ga je content van andere maken. Stel je voor je denk, oh hun krijgen veel likes dat wil ik ook gaan doen. Er is ook zon fotograaf die doet veel met beauty en die doet opeens dat soort licht toepassen en dan denk ik, doe je dat omdat je dat bij haar vindt passen of omdat je het zelf ook mooi vindt, want als jij nu uiteindelijk werk gaat maken wat je zelf niet mooi vindt, hoe ga je dan verder komen? Dus ik zit daar ook altijd van, ja. Het is echt een ding van veel schieten en veel vragen. Je moet echt niet bang zijn om hulp te vragen van andere fotografen, de meeste helpen elkaar ook echt wel. Je moet andere fotografen als collega’s zien en niet als vijanden. Stel je voor, je bent een keer ziek, dan is het heel fijn als je iemand anders om hulp kan vragen, dat werkt andersom ook zo. 

Wil je meer van Liza’s werk zien, klik dan op deze link https://www.lizavandeven.nl/?v=796834e7a283.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *