Ondanks regen toch nieuwe kunst tijdens Eindhovens Graffiti festival 

0

De grijze regenwolken houdt het graffiti festival ‘Step in the Arena’ in de Eindhovense Berenkuil niet tegen. Het barst van de kleur op het plein dat dit weekend in het teken staat van nieuwe kunst.

Het evenement is al van een afstand te ruiken. De overheersende en sterke geur van spuitverf hangt in de lucht. Sommige artiesten maken gebruik van mondkapjes tegen de geur terwijl anderen vinden dat ze het niet nodig hebben. Heel erg druk is het vandaag niet, het kan zijn dat de regen hier een rol in speelt. Het regent namelijk al de hele dag en het krioelt van de paraplu’s. De drukste plekken op het plein zijn dan ook onder de tentjes bij de snacktruck of onder de tunnels. Daar is het natuurlijk droog. Er hangt echter wel een leuke sfeer. Er wordt wat leuke muziek gespeeld op het centrum van het plein en sommige kunstenaars hebben hun eigen speakers bij hun aangewezen stukje muur staan.

foto: Ariadne de Goeij

Traditie

Al hoewel het merendeel van het spuitwerk gisteren plaatsvond, is er vandaag nog meer dan genoeg om te zien. Het grootste deel van de kunstwerken is al af, maar er zijn nog enkele kunstenaars bezig met de laatste beetjes van hun werk. Vooral onder de tunnels wordt er nog hard gespoten.

De uit Best gekomen Floris van de Plassche (25) vertelt dat hij al jaren naar Step in the Arena komt en er elk jaar opnieuw naar uitkijkt. “Toen ik vanochtend zag dat het de hele dag ging regenen, was het wel best verleidelijk om thuis te blijven”, vertelt hij van onder zijn zwarte paraplu. Hij moet lachen als hij terugdenkt aan eerdere edities. “Toen ik nog jonger was, was ik ook echt deel van deze scene. Ik deed zelf niet aan graffiti, daar heb ik het talent niet voor. Maar het was gewoon bijna een traditie dat ik met m’n vriendengroep hier naartoe kwam om samen te chillen”. Floris vindt het jammer dat de graffitiwereld de laatste paar jaren steeds minder populair lijkt te worden. Hij vertelt dat hij het juist daarom belangrijk vindt dat festivals zoals Step in the Arena blijven bestaan.

Er zijn ook bezoekers die er voor het eerst zijn. ‘Mijn nicht vertelde me dat het festival wel iets is dat je een keer moet komen zien. En gezien we de afgelopen 2 jaar zo veel binnen hebben gezeten, leek het me leuk om dit jaar maar eens een kijkje te komen nemen.” Jordao Simons (32) is dit jaar voor het eerst bij Step in the Arena. Hij geniet van de relaxte en open sfeer dat over het hele plein hangt. “Ik snap misschien niet veel van het culturele aspect maar als je er eenmaal staat ben je wel onder de indruk. Ik doe het ze in ieder geval niet na!”.

Verwondering

Het enthousiasme van het evenement komt voornamelijk van ouders die de tijd hebben genomen om met het hele gezin langs te komen. De kinderen weten niet waar ze hun aandacht op moeten richten. Overal om hun heen zien ze kunst waar ze onder de indruk van zijn. Moeders worden aan de arm getrokken door jongens en meisjes die vol enthousiasme willen dat bepaalde kunstwerken absoluut niet worden bewonderd.

“Kijk, kijk!” roept een blond meisje naar haar moeder die nog aan de rand van het grasveld staat. Het meisje is hooguit 8, draagt een lichtroze jurk met bijpassende roze jas en wijst enthousiast naar een kunstwerk op de muur. Het werk is van de Griekse Stathis Tsavalias, ook wel bekend als Insane51. Hij staat voornamelijk bekend om zijn 3D art. Dit weekend tijdens Step in the Arena is zijn werk ook precies dat. Hij werkt nog aan de laatste details van zijn rood/blauwe wasbeer.

Als de moeder eenmaal het gras is overgestoken en weer naast haar dochter staat, moet ze toegeven dat de wasbeer inderdaad heel gaaf is. Het meisje pakt haar moeders hand weer vast en sleurt haar weer naar het volgende kunstwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *