Nieuw album Tusky is een ode aan eten

0

Foto: MAONfotografie

Na een relatief lange stilte van de band Tusky, komt op 9 april 2022 hun 2e full length studio album ‘What’s For Dinner?’ uit. Sjors van Reeuwijk, gitarist en mede-oprichter van de band, vertelt wat meer over hoe het album tot stand is gekomen.  

Geschreven door Ariadne de Goeij.

Voor de mensen die Tusky misschien nog niet kennen, zouden jullie in een notendop kunnen vertellen wat voor band jullie zijn? 

“Tusky bestaat sinds september 2016. We zijn begonnen met 4 man, waaronder 1 van de band John Coffey. John Coffey was ermee gestopt, dus wij besloten om een punkrockband te beginnen. In 2018 kwam onze eerste plaat, Rated Gnar, uit. In 2019 hebben we nog een EP uitgebracht voordat we in september van dat jaar eventjes met pauze zijn gegaan. Iemand in de band werd vader, er kwamen wat veranderingen in de bandsamenstelling en Corona speelde ook een rol. Dus we hebben eigenlijk sinds 2019 niet zo heel veel gedaan. Inmiddels is het nieuwe album af en staat er een nieuwe tour gepland.” 

Jullie 2e album, What’s For Dinner, komt uit op 9 april van dit jaar. Hoe lang is dit album al in productie? 

“Bas en ik zijn in januari/februari 2020 begonnen met schrijven. We zijn daarna in mei 2021 naar Texel gegaan om de plaat af te schrijven en hebben in de zomer van 2021 alle nummers opgenomen. Het album is dus al een tijdje klaar en ligt sinds oktober 2021 bij de drukker.” 

Hoe verloopt jullie creatief proces bij het maken van een nieuw album? 

“Het begint altijd met een ‘riffje’ of een idee. We hebben ook al vanaf het begin afgesproken dat we met z’n vieren schrijven, dat was dus ook zo met de oude bandleden. We werken de ideeën die we hebben uit in de oefenruimte. We zijn dan ook niet een band die vaak met elkaar ‘jamt’ maar eerder altijd bezig is met het uitwerken van de ideeën. We gaan ook erg methodisch te werk, we werken de nummers uit gebaseerd op de stukken die we erin willen hebben. Het is bij ons zo dat de muziek altijd eerst klaar is voordat er wordt gekeken naar passende tekst. Ook moet ik erbij zeggen dat Vladimir en Bas, voorheen Alfred en Bas, voornamelijk de zanglijnen schrijven.” 

Wat heeft geleid tot de keuze om het album ‘What’s For Dinner?’ te noemen? 

“Nou, omdat we heel veel van eten houden. Misschien zie je dat ook wel terug in onze videoclips: we eten veel. Het liedje What’s For Dinner was al geschreven voordat we besloten om de plaat ook zo te noemen. We vinden het verder ook een hele uitnodigende titel. Ook is het een beetje een ‘ inside joke’ binnen de band. We vonden het ook leuk om daar verder op te borduren, we hebben daarom ook veel dingentjes op het album in het thema van eten. Ook buiten het album doen we veel met eten: we hebben een livestream gedaan met een kookshow en in onze videoclips zetten we ook bewust eetshots. Het is gewoon een grappig ding dat we hebben doorgezet, het heeft verder geen specifieke betekenis.”  

Wat kunnen de fans verwachten op het nieuwe album en op welke manieren zal dit album anders zijn dan jullie 1e album Rated Gnar? 

“Ik vind, en ik denk dat we het alle 4 hier wel mee eens zijn, dat het album wat breder opgezet is dan Rated Gnar. Rated Gnar had een heel duidelijk Punk Rock sound, misschien ook met wat Scandinavische invloeden. Ik denk dat bij ‘What’s For Dinner?’ je duidelijk kan horen dat Bas en ik metal fans zijn. Het is dus allemaal wat zwaarder, wat logger. We hebben bijvoorbeeld de gitaren omlaag gestemd. Je hoort het echter nog niet terug in de singles die tot nu toe zijn uitgebracht. Er komt nog wel 1 single aan voordat we het album uitbrengen en die zal wel al wat zwaarder zijn dan de anderen. Ook staan er 2 rustigere nummers op de plaat, dit was niet zo bij Rated Gnar. We proberen dus wat nieuwe dingen en ik denk dat het zeker goed gelukt is. We hopen dat we fans het ook leuk zullen vinden.” 

Als jullie 1 liedje van het nieuwe album moeten kiezen waar jullie het trotst op zijn, welk liedje zou dit zijn en waarom? 

“Dat is het nummer ‘Diamond Burden’. Die is niet uitgekomen als single, uit m’n hoofd is dat het 5e nummer op de plaat. In grote lijnen hebben Bas en ik het nummer helemaal samen geschreven, van muziek tot de tekst. We hebben het nummer geschreven voor onze opa’s en oma’s die uit Indonesië komen. Het is echt een nummer met een verhaal voor ons. Daar ben ik wel echt trots op, dat ik dat heb gemaakt. Ook dat ik dat nu met mijn familie kan delen. Mijn grootouders zijn inmiddels overleden, maar ik kan het bijvoorbeeld nog aan de zus van mijn oma laten horen. Ik ben dus heel trots en blij dat ik dat nu kan doen.”  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *