Kan een thuisgym de sportschool vervangen? 

0

Geschreven door Ruben Christ.

‘’Ik heb altijd met vrienden gesport. Je komt er allemaal met hetzelfde doel en dat helpt, dat steekt aan en dat motiveert’’. Erwin (37) bouwde een minigym in zijn huis die hij kon gebruiken toen de sportscholen dicht moesten. 

 Sommige mensen bleven niet bij de pakken neer zitten. Erwin is hier een voorbeeld van hij plaatste een aantal sportartikelen in zijn huis, zoals: een bokszak, crosstrainer en een bankpress. ‘’Dat is al wel weer een jaar of drie geleden, eigenlijk net een jaar voor de pandemie. Daar heb ik onbewust dus goed op ingespeeld. Toen corona begon was ik bij een 24/7 gym geweest en daar zou ik mezelf inschrijven maar toen begon het allemaal’’.

Sporten tijdens de pandemie 

Anderen hebben er juist voor gezorgd dat mensen konden blijven sporten zoals Lex, hij is sportschoolhouder van Sportschool013. Hier kun je boksen, kickboksen en kravmaga lessen volgen. Lex heeft verschillende manieren gevonden om mensen toch te kunnen laten sporten tijdens de afgelopen lockdown. ‘’We hebben het rooster aangepast naar overdag, af en toe wat spullen uitgeleend en online les in de avond. We keken naar wat kan nog wel zoals een afdak voor buiten’’. Lex ziet dat het niveau achteruit gaat bij zijn leden door de pauzes in het sporten, ‘’Je ziet mensen terug komen met weinig conditie, verslechterde coördinatie en mensen raken sneller geblesseerd’’. Erwin kon tijdens de pandemie thuis sporten maar toch lukte het hem niet altijd, ‘’Om mezelf ertoe te zetten liet ik mezelf uit bed vallen zodat ik mezelf met een push-up op moest optillen, dan kon ik er net zo goed een paar extra doen.’’ 

Thuis toch anders 

Erwin ervaart dat het lastiger is om zichzelf thuis aan te zetten tot sporten dan in de sportschool. ‘’Thuis is het al snel nog even de vaatwasser aanzetten of nog even dit en dan ben je de motivatie alweer kwijt’’. Lex herkent dit probleem: ‘’De meeste mensen hebben echt geen motivatie om thuis te trainen’’. Dit is ook terug te zien in het aantal leden. ‘’We zijn ongeveer 40 procent van onze leden kwijtgeraakt’’.  

Een groot gedeelte van Erwin zijn motivatie komt uit het sociale aspect van een gym, bijvoorbeeld door zichzelf te meten met mede sporters. ‘’Wat we altijd deden als we wegliepen bij een apparaat, waar we dan een bepaalde set aan gewichten aan hadden gehangen, was kijken hoe de volgende dat ervaart. Gaat dat gemakkelijk of haalt hij er wat vanaf. Thuis heb je niemand waar je naar kan kijken om ook een bepaald level te bereiken’’. Lex beaamd dat zo’n sfeer niet thuis te creëren is. ‘’Je kunt thuis niet boksen in een groep, het is een sfeer die je thuis niet namaakt. De motivatie, de sfeer en het werken met elkaar dat krijg je thuis niet hetzelfde’’.  

Het is een extra 

Na maanden op en af trainen ziet Erwin de thuis gym als een extra. ‘’Ik moet dit echt zien als een extra, je moet zelf al iets bereikt hebben, het liefst bij een sportschool. Zo heb je gelijk een goed ritme’’. De ervaringen van afgelopen maanden heeft Erwin in laten zien dat thuis sporten niet opbokst tegen een sportschool. ‘’Nu kan ik het uit eigen ervaring zeggen want eerst kleurden ik het in. Lekker makkelijk je hoeft de deur niet uit en het kan ff tussendoor maar dat is helemaal niet zo. Als ik echt nog fit wil worden dan moet ik het bij een sportschool doen’’.  

Verder lezen over over sport? Klik hier

Meer weten over Sportschool013 klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *