Dit zijn de enge effecten van lijmsnuiven 

0

Geschreven door Eloy Smits

Lijmsnuiven is het inhaleren van snel verdampende stoffen in lijm. Deze manier van drugsgebruik komt veel voor in ontwikkelingslanden. Het dient als een goedkoop alternatief voor de gebruikelijke drugs, omdat de inwoners van ontwikkelingslanden meestal geen geld hebben om aan deze drugs te komen. 

Terpentineverslaving 

Veel straatkinderen in het Keniaanse Nairobi snuiven terpentine. De kinderen, tussen de 7 en 15 jaar oud, zijn overgestapt van lijm naar terpentine. Eén van deze kinderen is George. Hij is inmiddels gestopt, maar de effecten van terpentine snuiven blijven hem achtervolgen. “Ik ben veel vergeten van wat ik op school heb geleerd”, zegt George in een documentaire van RTL Nieuws. 

Effecten van lijmsnuiven 

Vergeten is een van de vele effecten van lijmsnuiven. Zo zijn er zowel effecten op korte termijn als effecten op lange termijn. De eerste effecten zijn onder andere giechelen, een lichte roes, desoriëntatie, soms hallucinaties en storingen in de motoriek. Bij zwaardere doses zal de consument niet meer op de benen kunnen staan, treden pijnen en verstoringen in de hartslag op en wordt de roes niet meer als plezierig ervaren. Bij nog hogere doses kunnen bewusteloosheid, ademstilstand en hartstilstand voorkomen. 

Orgaanbeschadigingen bij het hart en de lever, longbeschadiging, haarbal in de maag en loodvergiftiging. Dit zijn effecten van lijmsnuiven op lange termijn. Bij sommige consumenten die al langer snuiven is plotseling hartfalen gesignaleerd, zelfs bij medium doses. Dit zou te maken kunnen hebben met een overgevoeligheid voor adrenaline die consumenten ontwikkelen. Een adrenalinestoot als gevolg van een hallucinatie kan hierdoor fataal zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *